niedziela, 17 marca 2024

Pieczywo bez mąki

Długo zwlekałam z przygotowaniem tego pieczywa, a namawiano mnie na nie jeszcze dłużej 😉W sieci krąży jako chleb bez mąki. Dla mnie to owszem pieczywo , ale jednak nie chleb. Czy smaczny? Pozostawiam indywidualnemu osądowi. Jedno jest pewne - ma niesamowicie chrupiącą skórkę i cudownie pachnie 😋



Składniki:
0,5 kg białego sera 
4 jajka 
150 ml pestek dyni 
150 ml pestek słonecznika 
150 ml siemienia lnianego 
150 ml płatków jaglanych 
łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
6 g soli 

  1. Ser rozdrobnić widelcem, a potem zmiksować z jajkami. 
  2. Po połowie pestek i siemienia rozdrobnić w dobrym blenderze lub młynku do kawy. 
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
  5. Wyjąć na kratkę i wystudzić.


-----
Podobne:


Domowa Piekarnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.