sobota, 2 marca 2024

Chow mein z grzybami

Luty w tym roku dłuższy, a mimo to nie udało mi się wrzucić żadnego przepisu, choć nowe dania przygotowywałam i na szczęście je fotografowałam 😉😊 Dziś zapraszam na danie idealne na zimę. Szybko się robi, pysznie smakuje 😋 i zachęcająco wygląda na talerzu 🤩 dzięki przeróżnym kolorom. Zapraszam 😊




Składniki (na 2 porcje):

100g makaronu chow mein
7 suszonych grzybów mun
7 suszonych grzybów shitake
5 cm imbiru
10 cm pora
mała marchewka
olej do smażenia
sól
pieprz

  1. Grzyby wrzucić do osobnych miseczek i zalać wrzątkiem. Odstawić na 15 minut, a potem pokroić w paski.
  2. Marchew i imbir obrać i pokroić w cienkie słupki (julienne).
  3. Por pokroić na krążki.
  4. Makaron chow mein gotować w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu.
  5. Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju.
  6. Na oleju obsmażyć marchew, imbir i grzyby.
  7. Pod koniec dodać krążki pora, a potem odcedzony makaron. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Podawać gorące. Polecam polać dobrym olejem.




-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.