czwartek, 28 marca 2024

Pieczeń/pasztet z warzyw korzeniowych na Święta

Ostatnio dość często rzucały mi się w oczy różne pasztety przygotowywane przez blogerów i nie tylko z okazji zbliżających się Świąt, więc i ja postanowiłam upiec coś podobnego. W moim przypadku musi to być pieczeń wegetariańska. A że ostatnio znalazłam bardzo ładne warzywa korzeniowe, to właśnie one stały się podstawą pysznej i lekko słodkiej pieczeni, którą można podać na co dzień i od święta.




Składniki (na keksówkę o długości 25 cm):
duży seler korzeniowy
2 pietruszki 
2 marchewki
cebula 
5 ząbków czosnku 
2 jajka 
pół łyżeczki pieprzu cayeńskiego 
2 czubate łyżki mąki z łubinu lub ciecierzycy 
sól 
pieprz
2 łyżki oleju do smażenia 
łyżka masła 
kilkanaście śliwek suszonych
  1.  Warzywa korzeniowe obrać i pokroić na kawałki. Zalać wodą i gotować do miękkości w osolonej wodzie. 
  2. Warzywa odcedzić i odstawić do ostudzenia. 
  3. Na powstałym bulionie można ugotować zupę, kaszotto lub risotto. 
  4. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oleju na palniku o małej mocy. Będzie długo nabierała koloru, ale nie będzie gorzka po zrumienieniu. Pod koniec dodać masło. 
  5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Piekarnik ustawić na 210℃ na opcję pieczenie góra/dół.  
  7. Ugotowane warzywa, podsmażoną cebulę z olejem i masłem i czosnek przepuszczony przez praskę zmiksować w blenderze. 
  8. Warzywa wymieszać z jajkami i mąką z łubinu. 
  9. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką cayenne. 
  10. Połowę masy wyłożyć do keksówki. Wzdłuż ułożyć śliwki suszone. Przykryć je drugą połową masy.
  11. Masę wyrównać w keksówce.
  12. Piec 10 minut w temperaturze 210℃, a potem zmniejszyć do 190℃ i piec jeszcze 60 minut.
  13. Pasztet w foremce wyjąć na kratkę i pozostawić na 15 minut. 
  14. Potem wyjąć z foremki i pozwolić pieczenie całkowicie ostygnąć. Następnie usunąć papier. 
  15. Przechowywać w lodówce.




-----

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.