Na chleb z prażoną cebulkę miałam chęć od dawna. Jednak towarzyszący mu posmak powodował, że nie mogłam się zdecydować na upieczenie. Pod koniec niedawno minionego urlopu uznałam, że to dobry czas i w domu zapachniało pysznym chlebem 😋
Składniki (na klasyczną keksówkę):
🍞 120 g aktywnego zakwasu 🍞 120 g mąki orkiszowej typ 1850
🍞 260 g mąki pszennej chlebowej typ 650
🍞 9 g soli
🍞 łyżka siemienia lnianego
🍞 2 łyżki prażonej cebulki
🍞 woda - tyle ile zabierze (do konsystencji gęstej śmietany)
- W misce wymieszać suche składniki.
- Dodać zakwas. Wymieszać.
- Teraz dodać prażoną cebulkę. Wymieszać.
- Stopniowo dolewać przefiltrowaną wodę i mieszać drewnianą łyżkę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, czyli powinno łatwo wyrabiać się łyżką.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 6-8 godzin.
- Gdy ciasto zacznie wyrastać, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 30 minut.
- Keksówkę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić go na pieczenie góra/dół w temperaturze 230 stopni C.
- Po 16 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 37 minut w termoobiegu.
- Wyjąć chleb na kratkę i pozostawić do ostudzenia.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.