sobota, 2 marca 2024

Chleb na zakwasie z prażoną cebulką

Na chleb z prażoną cebulkę miałam chęć od dawna. Jednak towarzyszący mu posmak powodował, że nie mogłam się zdecydować na upieczenie. Pod koniec niedawno minionego urlopu uznałam, że to dobry czas i w domu zapachniało pysznym chlebem 😋

 


Składniki (na klasyczną keksówkę):
🍞 120 g aktywnego zakwasu 
🍞 120 g mąki orkiszowej typ 1850 
🍞 260 g mąki pszennej chlebowej typ 650 
🍞 9 g soli 
🍞 łyżka siemienia lnianego 
🍞 2 łyżki prażonej cebulki 
🍞 woda - tyle ile zabierze (do konsystencji gęstej śmietany) 
  1. W misce wymieszać suche składniki. 
  2. Dodać zakwas. Wymieszać. 
  3. Teraz dodać prażoną cebulkę. Wymieszać. 
  4. Stopniowo dolewać przefiltrowaną wodę i mieszać drewnianą łyżkę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, czyli powinno łatwo wyrabiać się łyżką. 
  5. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 6-8 godzin. 
  6. Gdy ciasto zacznie wyrastać, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Ciasto przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 30 minut. 
  8. Keksówkę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić go na pieczenie góra/dół w temperaturze 230 stopni C. 
  9. Po 16 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 37 minut w termoobiegu. 
  10. Wyjąć chleb na kratkę i pozostawić do ostudzenia.


-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.