Po pierwszym upieczeniu pieczywa na twarogu nie byłam zadowolona z jego smaku, a jeszcze bardziej przeszkadzało mi w nim śluzowate siemię lniane. Jednak sam pomysł tak szybkiego pieczywa jest dla mnie zbawienny w niedzielne wieczory, gdy po podróży muszę przygotować pieczywo na kanapki w poniedziałek rano. Dlatego przygotowałam mieszankę ziaren, która bardziej mi odpowiada i dodałam do niej składniki o wyrazistym smaku. Zrezygnowałam z soli i spulchniacza. I w ciągu 70 minut uzyskałam charakterne pieczywo o chrupkiej skórce 😋
4 jajka
150 ml pestek dyni
150 ml pestek słonecznika
150 ml nasion chia
2 łyżki mąki łubinowej (może być też z ciecierzycy)
garść suszonych pomidorów (mogą też być pomidory w oliwie)
2 garści ciemnych oliwek
- Suszone pomidory zalać gorącą wodą i odstawić na kwadrans.
- Ser rozdrobnić widelcem, a potem zmiksować z jajkami.
- Do masy serowo-jajecznej dodać nasiona i mąkę z łubinu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Pomidory pokroić na kawałki i dodać do masy.
- Oliwki przepołowić i również dodać do masy.
- Całość dokładnie wymieszać.
- Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
- Wyjąć na kratkę i wystudzić.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.