niedziela, 12 maja 2024

Wiosenna szakszuka

W ubiegłym tygodniu posadziłam sadzonki pomidorów, więc czas na robienie dla nich miejsca w piwnicy. Jeden ze słoików przecieru pomidorowego użyłam do zrobienia szakszuki - pysznego śniadania na bazie jajek gotowanych w pomidorach. Wybrałam typowo wiosenne dodatki i było przepysznie 😋😋😋




Składniki:
400 ml przecieru pomidorowego
6 szparagów
2 pieczarki
łyżka serka wiejskiego
2 jajka
świeża mięta
2 łyżki oleju do smażenia

  1. Odłamać stwardniałe części szparagów. Można je przeznaczyć na krem ze szparagów.
  2. Szparagi pokroić na kawałki.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić na nią kawałki szparagów.
  4. Pieczarki pokroić na plasterki. Dorzucić do szparagów.
  5. Gdy szparagi zmiękną, wlać na patelnię przecier pomidorowy i serek wiejski. Wymieszać i zagotować.
  6. Na pomidory wybić pojedynczo jajka.
  7. Trzymać na palniku aż białko się zetnie.
  8. Przed podaniem posypać posiekaną miętą.


-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.