poniedziałek, 1 czerwca 2015

Chałwa z żurawiną

Jak wykorzystać miód z poprzedniego roku? I co przygotować z okazji Dnia Dziecka? Zrobić domową chałwę! :) I tak też się stało. Nigdy nie wierzyłam tym, którzy mówili, że to takie łatwe. Wymaga tylko cierpliwości, jeśli ktoś ma mały młynek do kawy. Blender ani malakser nie podołają.


 

Składniki:


300 g sezamu
szklanka miodu
duża garść żurawin
  1. Sezam uprażyć na 3 raty na patelni. Schłodzić.
  2. Miksować (również na raty) w młynku do kawy na proszek. Uwaga! Będzie wilgotny, bo jednak sezam ma sporo tłuszczu w sobie.
  3. Sezam wysypywać z młynka do malaksera. Dodać miód. Wymieszać. U mnie był to miód skrystalizowany, więc malakser był niezbędny. Jeśli macie miód płynny, może mieszanie łyżką wystarczy.
  4. Dodać żurawiny. Wymieszać.Masa będzie miała konsystencję mokrawą i lekko brylącą się, ale jednak będzie się rozsypywać.
  5. Przekładać masę na raty do pojemnika w kształcie prostopadłościanu i mocno dopychać łyżką do dna.
  6. Przykryć folią spożywczą i zostawić na kilka godzin w lodówce.

Kroić na kawałki bardzo ostrym nożem.




Opisując przygotowanie potrawy z użyciem miodu, nie sposób nie wspomnieć o przejmującej książce "Dzień miodu. Opowieść o jedzeniu, miłości i wojnie", której autorką jest Annia Ciezadlo. Bohaterka ma polsko-grecko-irlandzko-szkockie korzenie i mieszka na Greenpoint w NY. W 2003 r. wyszła za reportera arabskiego pochodzenia. Pojechała z nim do Iraku, gdy jego gazeta wysłała go tam do pracy. Mieszkali w Bejrucie i Bagdadzie. Autorka przywołuje w książce wiele arabskich potraw. Mnie jednak bardziej zainteresowały jej relacje z wojny i opis życia, które jakoś musiało toczyć się dalej.


Uczta pod gołym niebemKulinarnie z literatury i filmuWiosenne słodkości!

6 komentarzy:

  1. taka domowa chałwa jest najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona słodka przekąska.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i choć słodka, to ile w niej składników dla zdrowotności ;)

      Usuń
  3. Cudowna, uwielbiam chałwę, ale nie posiadam młynka :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być blender ręczny z dostosowanym do niego małym pojemnikiem

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.