poniedziałek, 6 czerwca 2016

Ciasto "Truskawkowa rozkosz"

Szukałam niedawno pomysłu na warstwowe ciasto w różowym kolorze dla małej amatorki wszelkich różowości i znalazłam pięknie prezentujące się ciasto na blogu Cynamonowy pył. Smakuje wyśmienicie, a dla mnie to kolejny sposób na przemycenie sobie żelatyny. Polecam, zwłaszcza teraz, gdy sezon na truskawki w pełni :) Zrobiłam je na mniejszej blasze, dopasowując składniki do wrażliwości swoich kubków smakowych i zdecydowanie zmniejszając kaloryczność tego ciasta. Zmieniłam też proporcje związane z galaretkami i żelatyną - jem ich tak dużo ostatnio, że ich możliwości żelujące i czas ścinania mam opanowane niemal do perfekcji ;)




Składniki (na blachę 23 x 28 cm):
Biszkopt


2 jajka (w temperaturze pokojowej)
65 g cukru
65 g mąki pszennej
35 g mąki ziemniaczanej

Pianka truskawkowa
600 ml (1,5 dużego kubka) śmietany 18%
3 galaretki truskawkowe
400 ml wrzątku

Mus truskawkowy
1 kg truskawek (masa po usunięciu szypułek)
2 galaretki truskawkowe
1,5 łyżeczki żelatyny

Wierzch śmietanowy
400 ml zimnej śmietany 18%
1,5 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wrzątku

Dodatki
ok. 100 g małych biszkoptów
gorzka czekolada


  1. Ciasto rozpocząć od przygotowania pianki i musu truskawkowego.
  2. 3 galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Dobrze wymieszać i odstawić do schłodzenia i lekkiego ścięcia.
  3. Truskawki rozdrobnić za pomocą blendera. Przelać je do garnka i mocno podgrzać, mieszając od czasu do czasu, by truskawki równomiernie się podgrzały i nie zagotowały (chodzi o to, by nie pojawiła się na nich piana).
  4. Do gorących truskawek wsypać galaretki i żelatynę. Dobrze wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
  5. Mąki przesiać np. na papier do pieczenia.
  6. W garnku zagotować niewielką ilość wody (ok. pół szklanki).
  7. Jajka wybić na metalową lub szklaną miskę (o dnie dopasowanym do średnicy garnka) i dodać cukier.
  8. Piekarnik włączyć na 160 stopni C.
  9. Miskę umieścić na garnku z wrzącą wodą i od razu zacząć miksować jajka z cukier na puszystą masę, która w trakcie ucierania powinna zmienić kolor na coś, co przypomina biel i potroić swoją objętość.
  10. Zdjąć miskę z garnka i wciąż mieszając za pomocą rózgi, dodawać stopniowo mąki. Nie mieszać zbyt długo, bo biszkopt straci puszystość po upieczeniu.
  11. Przełożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  12. Piec w temperaturze 160 stopni C. przez 20 minut. Po upieczeniu wyjąć biszkopt z blachy, odkleić od niego papier i odłożyć na kratkę do ostudzenia.
  13. Gdy galaretki zaczną się ścinać, dokończyć przygotowanie musu truskawkowego: śmietanę ubijać mikserem, aż stanie się puszysta. Ciągle miksując, dodać tężejące galaretki (jeśli na dole miski z galaretkami utworzy się mocno zżelowany kluch, nie dodawać go!). Żeby uzyskać bardziej puszystą piankę, poz miksowaniu odstawiłam ją na 10 minut, a potem wymieszałam piankę łyżką - uzyskała grudkową konsystencję, a następnego dnia w piance widać było pęcherzyki powietrza.
  14. Na dno blachy wyłożyć biszkopt.
  15. Na biszkopt wyłożyć truskawkową piankę. Wyrównać wierzch.
  16. Wstawić blachę na ok. 3 minuty do lodówki lub odstawić na 7 minut gdzieś w kuchni.
  17. Na piance ułożyć biszkopty jeden obok drugiego, dociskając je lekko do dna.
  18. Wyłożyć tężejący mus truskawkowy na biszkopty. Ewentualnie wyrównać powierzchnię.
  19. Odstawić blachę do całkowitego stężenia musu truskawkowego. Ja zlekceważyłam ten krok, więc najwyższa warstwa ciasta jest bardzo nierówna i zabarwiła się od musu :(
  20. Żelatynę na warstwę śmietanową rozpuścić we wrzątku.
  21. Śmietanę ubijać z cukrem pudrem, aż stanie się puszysta.
  22. Wlać żelatynę (nie trzeba się przejmować, że jest ciepła) do ciągle miksowanej śmietany. Miksować do połączenia.
  23. Wyłożyć śmietanę na stężały mus truskawkowy. Wyrównać powierzchnię.
  24. Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
  25. Udekorować startą czekoladą, według mnie im bardziej gorzka, tym lepsza.



-----
Podobne:

Tureckie ciasto szpinakowe
Jaglana szarlotka bez pieczenia
Śmietanowiec majowy


Milion smaków truskawek - edycja trzeciaTruskawkowe szaleństwo 2016Wiosenne słodkości 2016



4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. To prawda. Dlatego to ciasto na specjalne okazje lub dla specjalnych gości. Takie przepisy też się przydają.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...