Smażenie sznycli jest dla mnie zbyt czaso- i pracochłonne tuż przed przybyciem gości, czyli w najbardziej "gorącym" czasie przygotowań do wizyty. I dlatego wybieram wtedy pieczenie roladek - wrzucam je do piekarnika, a sama mogę zająć się sobą. Nie ma też sprzątania w ostatnim momencie wokół kuchenki, bo tłuszcz nie rozpryskuje się na wszystkie strony. Dziś proponuję roladki z mozzarellą i szpinakiem. Ci, którzy interesują się żywieniem wiedzą, że duża zawartość przyswajalnego żelaza w szpinaku jest mitem. Ale szpinak (szczególnie po krótkiej obróbce termicznej) bardzo pozytywnie wpływa na oczy. A ponieważ przy tak wysokich temperaturach, musimy szczególnie o nie zadbać, na talerzu pojawił się szpinak pod dwiema postaciami (w roladzie i w surówce). Dzięki zawartości luteiny zmniejsza ryzyko zwyrodnienia siatkówki oka i plamki żółtej, chroni oczy przed niepożądanym działaniem promieni słonecznych oraz pozytywnie wpływa na widzenie w nocy (źródło: notatki własne z wykładu Wiesława I. Gruszeckiego z Instytutu Fizyki UMCS w Lublinie w czasie 43 Zjazdu Fizyków w Kielcach).
Składniki (na 2 porcje):
Roladki
pierś kurczaka
liście szpinaku
2 plastry mozzarelli
sól
pieprz
ostra papryka w proszku
olej
Sałata
2 duże garści szpinaku
3 kiwi
odrobina oliwy
sól morska
- Pierś podzielić na 2 kawałki.
- Każdy z kawałków rozbić młotkiem do mięsa oraz posypać z jednej strony solą i pieprzem.
- Na przyprawionej części układać po kilka liści szpinaku i plaster mozzarelli.
- Zwijać mięso w roladę.
- Blachę lub papier do pieczenia, którym blachę wyłożyliśmy, skropić olejem.
- Układać rolady złączeniem do dołu.
- Wierzch rolad posypać solą i papryką w proszku.
- Piec rolady w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut (pieczenie z dołu i z góry), a potem jeszcze przez 5 minut w temperaturze 220 stopni na funkcji grillowanie.
- Na talerze wyłożyć szpinak. Ułożyć na nim kawałki obranego kiwi. Całość skropić dobrą oliwą i posypać solą morską.
- Na surówce ułożyć roladę z kurczaka.
-----
Podobne:
Rolada drobiowa po tajsku |
Rolada drobiowa z kiełbasą |
Kurczak ze szpinakiem |
też uwielbiam połączenie kurczaka i szpinaku :) Ja jeszcze w środek daje suszone pomidory.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Kaśka
-------------
zapraszam do mnie
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/
Kombinacji może być wiele. Ważne, żeby było smacznie i w miarę zdrowo.
UsuńPozdrawiam :)