wtorek, 18 lipca 2017

Ogórki z miodem i musztardą (2 sposoby)

Tegoroczna zmienna pogoda sprzyja ogórkom, dyniom i melonom. Te pierwsze rodzą owoce na potęgę i trzeba systematycznie je zrywać. A to oznacza przygotowanie tegorocznych przetworów. W tym roku postanowiłam urozmaicić zapas sałatek i zrobić ogórki z musztardą. Ale zamiast słodzić je cukrem, użyłam miodu. Dla koloru do sałatki dodałam pokrojoną chili. Jest zbyt mała, by zmienić smak sałatki, ale zawartość słoika ładniej wygląda. Jesienią i zimą pewnie dodam świeże chili, które ładnie zawiązało owoce w warzywniku. Sałatkę przygotowywałam z dużych i nieregularnie rozwiniętych ogórków, ale wiadomo, że zrywając te warzywa, natrafia się na ładne okazy, które szkoda kroić. Te ładne zatem wsadziłam do słoika w całości i zamiast przygotować klasyczne ogórki konserwowe, na które przyjdzie jeszcze czas, zalałam je płynem z sałatki, którego sporo powstaje podczas mięknięcia ogórków.




Składniki:
Sałatka (sposób 1. na 6 słoików)

2 kg ogórków
4 ząbki czosnku
chili
2 łyżki soli
szklanka miodu
200 ml octu jabłkowego 6%
4 łyżki oleju
3 czubate łyżeczki musztardy

  1. Ogórki umyć i odciąć końcówki. 
  2. Ogórki pokroić na plasterki o grubości 1-2 mm.
  3. Plastry ogórków umieścić w dużej misce. 
  4. Do ogórków dorzucić czosnek pokrojony na plasterki lub półplasterki oraz rozdrobnione chili.
  5. Do ogórków dodać sól, miód, olej i ocet. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 4 godziny. W tym czasie ogórki nabiorą nowego smaku i zmiękną.
  6. Do całości dodać musztardę. Dokładnie wymieszać.
  7. Ogórki wkładać do dobrze umytych słoików do wysokości szyjki.
  8. Zalać zalewą z sałatki do połowy słoika. Osuszyć szyjki słoików ręcznikiem papierowym i szczelnie zakręcić.
  9. Pasteryzować - na dno garnka włożyć ściereczkę kuchenną, na niej ustawić słoiki; zalać je wodą do wysokości szyjek; gotować na palniku o małej mocy ok. 2-3 minut od zagotowania.
  10. Słoiki wyjąć od razu z garnka i ustawić do góry dnem.
  11. Po ok. 30 minutach słoiki odwrócić i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  12. Przechowywać w piwnicy lub na dolnej półce szafki kuchennej.




Ogórki w całości (sposób 2. na 2 słoiki)
ok. 20 ładnych, małych ogórków
2 ząbki czosnku
2 gałązki kopru
zalewa z sałatki (wyżej)

  1. Ogórki wrzucić do miski i zalać zimną wodą. Pozostawić na kilka godzin.
  2. Na dno słoików włożyć po ząbku czosnku i po zwiniętej gałązce kopru. 
  3. Do słoików wcisnąć ogórki.
  4. Zalać zalewą z sałatki. Szczelnie zakręcić.
  5. Pasteryzować - na dno garnka włożyć ściereczkę kuchenną, na niej ustawić słoiki; zalać je wodą do wysokości szyjek; gotować na palniku o małej mocy ok. 2 minut od zagotowania.
  6. Słoiki wyjąć od razu z garnka i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Przechowywać w piwnicy lub na dolnej półce szafki kuchennej.





http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2017/06/w-krainie-miodem-pynacej-4-zaproszenie.htmlW krainie miodem płynącej... Edycja 4.W krainie miodem płynącej - edycja 4




Róbmy przetwory - edycja 3http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2017/06/robmy-przetwory-edycja-3-zaproszenie-do.html




11 komentarzy:

  1. Uwielbiam. <3 Ja obieram ogórki i kroję je wzdłuż. Lubię eksperymentować w kuchni, muszę wypróbować Twoje przepisy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krojenie ogórków wzdłuż widziałam w kilku przepisach. Dla mnie ten sposób jest bardziej żmudny w wykonaniu, a poza tym niepraktyczny. Zdecydowanie wolę ogórki pokrojone w poprzek - są wtedy gotową sałatką. Na kanapki też się nadają. Ale to oczywiście rzecz gustu :)
      Sposób krojenia ogórków nie ma na szczęście wpływu na ich smak :)

      Usuń
    2. Proszę spróbować choć obrać ze skórki (na próbę można zrobić jeden słoiczek), jest inny smak. Ogórki obieram obieraczką do warzyw.

      Usuń
    3. Rzeczywiście smak ogórków bez skórki i z nią jest inny. Moim zdaniem bardziej wyrazisty smak mają ze skórką i dlatego od kilku lat nie obieram ich do przetworów. I nawet udało mi się do tego przekonać Mamę, co przywitała z radością, bo u nas przerabia się ogórki w ilościach hurtowych (pół wanny na raz).

      Usuń
  2. Cześć!
    Zrobiłaś mi ogromnego smaku na takie ogórki. Chyba się skuszę i je zrobię, nie mam wyjścia :)
    Chciałabym tylko dopytać, na ile kg ogórków starcza ta zalewa? 2 kg na sałatkę i ok. 20 małych w całości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płyn z sałatki wystarczył mi na 2 słoiki o pojemności 0,7 l wypełnione ogórkami (jak na zdjęciu wyżej). Nie ważyłam tych ogórków, więc nie jestem w stanie precyzyjnie odpowiedzieć na Twoje pytanie.
      Zawsze można rozpocząć od zapakowania całych ogórków do słoików, a potem dopiero wkładać te poszatkowane na sałatkę. W sałatce tej zalewy nie musi być dużo.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. Ale tak orientacyjnie możesz mi powiedzieć na ile kg starcza tej zalewy z pierwszego przepisu?

      Usuń
    4. 20 małych ogórków waży więcej niż pół kilograma, a mniej niż kilogram

      Usuń
  3. Ok, serdecznie dziękuję za odpowiedź
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętaj, że to orientacyjna masa - ogórek ogórkowi nie równy :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.