niedziela, 1 października 2017

Różne drożdżówki z cytrusową dynią - eksperyment z formą

Ostatnio eksperymentuję z formą i kształtem ciasta, by wyglądało ono nieco inaczej i cieszyło nie tylko podniebienie, ale również oko. Dziś kolejne ciasto (a właściwie ciasta) drożdżowe z dynią. Sezon na nią trwa w najlepsze, więc dlaczego nie zrobić od razu dwóch? Do tych ciast dynia była przygotowywana dużej wcześniej, by nabrała cytrusowego posmaku.




Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm i keksówkę):

Nadzienie
0,5 kg dyni (np. odmiany Hokkaido)
2 cytryny
czerwony grejpfrut
4 ziaren zielonego kardamonu
3 goździki
kawałek cynamonu
ok. 30 g imbiru
0,2 kg cukru + 2 łyżki

Ciasto
50 g drożdży
100 ml wrzątku
100 ml zimnego mleka
70 g masła
0,5 kg mąki pszennej + mąka do podsypania
120 g cukru + łyżeczka
15 g cukru waniliowego
szczypta soli
2 małe jajka
średnie jajko do posmarowania
łyżka nasion jasnego sezamu
łyżeczka czarnego sezamu
dwie łyżki oleju do smażenia

  1. Imbir pokroić w malutką kostkę, dolać odrobinę wody (by przykryła imbir) i dodać 2 łyżki cukru. Pogotować ok. kwadransa. Zestawić z palnika do schłodzenia.
  2. Wieczorem pokroić dynię na małe kawałki (1 cm).
  3. Do dyni wycisnąć sok z jednej cytryny i grejpfruta. Całość posypać cukrem. Wymieszać. Odstawić pod przykryciem na całą noc.
  4. Dynię odcedzić, przełożyć do garnka razem z cukrem z dna. Dodać goździki i kardamony. Gotować na małym ogniu 20-30 minut do zgęstnienia masy.
  5. Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny, korę cynamonu i odcedzony z syropu imbir. Smażyć do odparowania płynu.
  6. Dżem odstawić do ostygnięcia. Przed włożeniem do ciasta usunąć z masy kardamony, goździki i korę cynamonu. Ewentualnie zmiksować ręcznym blenderem.
  7. Zmiksować np. ręcznym blenderem na gładką masę.
  8. Masło stopić w garnku.
  9. Mleko połączyć z wrzątkiem, dodać pokruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić do namnożenia drożdży.
  10. Mąkę wymieszać z resztą cukru, cukrem waniliowym i solą.
  11. Do suchych składników dodać wyrośnięte drożdże, rozbełtane 2 jajka i stopione masło. Wyrobić na gładkie, odchodzące od rąk ciasto.
  12. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  13. Tortownicę i keksówkę wysmarować dokładnie olejem.
  14. Z ciasta ująć małą garść ciasta, uformować z niego kulę i rozwałkować. Wyciąć małą salaterką krążek. Na jego środek wyłożyć łyżkę masy dyniowej. Krążek naciąć w czterech miejscach, a następnie skleić końce przeciwległych ćwiartek, formując bułeczkę w kształcie róży (patrz zdjęcie). Bułeczkę ułożyć na środku tortownicy.
  15. Resztę ciasta podzielić na dwie części. 
  16. Każdą z nich ponownie wyrobić i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości ok. 4-5 mm na blacie podsypanym mąką.
  17. Na rozwałkowane prostokąty wykładać dżem dyniowo-cytrusowy, zostawiając wolny górny margines.
  18. Pusty margines posmarować wodą, a następnie zwinąć prostokąty w rolady. Ułożyć rolady na sklejeniach. 
  19. Rolady pokroić na kawałki o grubości ok. 1,5 cm.
  20. Krążki z jednej rolady ułożyć wokół bułeczki w tortownicy. 
  21. Krążki z drugiej rolady układać: na środku, po prawej stronie i po lewej, a potem znów: środek, po prawo, po lewej i tak do końca keksówki.
  22. Drożdżówki odstawić do wyrośnięcia na 15-25 minut.
  23. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Środkową bułkę w tortownicy posypać czarnym sezamem.
  24. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. przez 30 minut (zagapiłam się i moje drożdżówki były pieczone 30 minut w temperaturze 200 stopni C., stąd ciemny kolor skórki).








Warzywa dyniowate 2017


2 komentarze:

  1. wszystkie formy Ci pięknie wyszły. a do tego jak wyrosła! mniam uwielbiam drożdżowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Przyznam się, że nie spodziewałam się, że ta drożdżówka z keksówki wyrośnie aż tak. Trochę żal wzoru, ale smak nadrobił utratę charakterystycznego wzoru.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.