Kuchnia włoska kojarzy mi się przede wszystkim z powolnym przygotowywaniem różnych dań ze składników, wśród których wymienić należy: pomidory, kalafiory, brokuły, jarmuż, ryż, pomarańcze, cytryny, dziczyznę, owoce morza oraz przeróżne sery: mozzarellę, ricottę, mascarpone i te długo dojrzewające. To kuchnia, która pachnie czosnkiem, bazylią, rozmarynem i godzinami gotowanym sosem pomidorowym. I podobnie pachniała dziś moja kuchnia podczas przygotowywania faszerowanych klusek jaglanych, mojego połączenia kuchni włoskiej i kuchni polskiej. To pracochłonne danie, ale warto mu poświęcić trochę czasu, naprawdę 😊 Nie potrzeba ani grama soli dzięki kwaskowatemu smakowi suszonych pomidorów oraz intensywnemu aromatowi bazylii i rozmarynu. Dzieci będą zachwycone nie tylko dlatego, że podacie im kluski, za którymi przepadają, ale również dzięki ciągnącej się ciepłej mozzarelli.
Składniki (na 20 klusek):
Kluski
300 ml kaszy jaglanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 25 g suszonych pomidorów
wrzątek
100 g mozzarelli Galbani w zalewie
świeża bazylia
olej do smażenia
Masło rozmarynowe
masło
gałązka rozmarynu
Sałatka caprese
pomidor (jeden na osobę)
mini kulki mozzarelli Galbani w zalewie
świeża bazylia
oliwa
- Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami
- Kaszę zalać 600 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, uchylić pokrywkę, zmniejszyć moc palnika i gotować dalej, aż cały płyn wsiąknie w kaszę. Po ugotowaniu kaszę przykryć pokrywką i odstawić do ostudzenia.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Suszone pomidory zalać wrzątkiem. Odlać wodę po ok. 5 minutach, gdy pomidory nasiąkną.
- Kulki mozzarelli pokroić w paski grubości ok 1 cm. Regularny kształt mozzarelli umożliwi łatwiejsze sklejenie klusek.
- Kaszę jaglaną wymieszać z mąką ziemniaczaną (masa będzie lepiąca). Wyłożyć ją na matę wysmarowaną olejem (ok. 2 łyżek) i mokrymi rękoma uformować w długi prostokąt o szerokości ok. 15 cm i grubości ok. 1,5 cm.
- Na masie jaglanej ułożyć dwa rządki z suszonych pomidorów, pomiędzy nimi ułożyć paski mozzarelli i liście bazylii.
- Włączyć piekarnik na 200 stopni C.
- Skleić końce masy jaglanej, formując długi wałek. Pociąć go ostrym nożem na 20 kawałków.
- Każdy kawałek zlepić z jednej strony, by podczas pieczenia mozzarella się nie wylewała.
- Uformowane kluski układać na blasze zlepieniem do dołu.
- Kluski piec ok. 20 minut.
- Masło (ok. 25 g na osobę) roztopić na patelni z gałązką rozmarynu. Uważać, by nie spalić masła.
- Kluski podawać z sałatką caprese (pokrojone pomidory z mozzarellą i listkami bazylii z dodatkiem oliwy) i polane gorącym masłem rozmarynowym.
Danie przygotowałam z myślą o konkursie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.