sobota, 11 sierpnia 2018

Muhammara

Muhammara to aromatyczna, słodko-kwaśna, wegańska i bezglutenowa arabska pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich. Ze względu na swoją alergię orzechy włoskie musiałam zastąpić innymi. Nie użyłam też koncentratu czy przecieru pomidorowego. Uznałam, że latem, gdy mamy sezon na pomidory, lepiej użyć świeżych. Ta syryjska pasta idealnie pasuje do polskiego chleba na zakwasie 😋, który można piec równolegle z papryką.




Składniki:

3 papryki (użyłam pomarańczowych, które akurat dojrzewają w warzywniku)
100 ml mielonych orzechów włoskich (zastąpiłam je mielonymi na mąkę orzechami ziemnymi)
2 małe ząbki czosnku
pomidor o zwartym miąższu
pół łyżeczki mielonej kozieradki (lub kuminu)
pół łyżeczki mielonej papryki w proszku
łyżka melasy z granatem
łyżka oliwy (użyłam dobrego oleju lnianego)
olej do smażenia
sól
wrzątek

  1. Papryki posmarować olejem do smażenia i upiec w całości (Zajmie to ok. 40 minut w temperaturze 200-220 stopni C.) lub podzielić na połówki, usunąć z nich gniazda nasienne, posmarować olejem od strony skórki i piec najpierw skórką do dołu przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C, a potem jeszcze 5 minut skórką do góry.
  2. Upieczone papryki zgarnąć na jedną stronę blachy, przykryć szczelnie folią aluminiową i odstawić na 15 minut. To konieczny zabieg do łatwego zdjęcia skórki z papryk.
  3. Zdjąć skórki z papryk.
  4. Pomidor naciąć na górze na krzyż i zalać wrzątkiem. Po ok. minucie zdjąć skórkę z pomidora. Pozbyć się z niego nasion, a miąższ pokroić jakkolwiek.
  5. Paprykę, pomidora, czosnek przeciśnięty przez praskę, mielone orzechy, kozieradkę, paprykę w proszku, melasę i oliwę umieścić w jednym wysokim naczyniu. Zmiksować ręcznym blenderem.
  6. Pastę doprawić do smaku solą.



Warzywa psiankowate 2018


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...