Znacie to uczucie, gdy rano zje się resztkę pieczywa z myślą o tym, że po południu nie będzie potrzebne, a tymczasem po powrocie do domu ma się ogromną ochotę na kanapkę? Co wtedy? Ja piekę bułki 😊 Ciasto drożdżowe szybko wyrasta, więc na kolację mogą być kanapki. 😊😋
500 g mąki chlebowej + łyżka do oprószenia
20 g drożdży
łyżeczka cukru
150 ml mleka
łyżeczka soli
łyżeczka czarnego sezamu lub maku, lub czarnuszki
100-120 ml wody
20 g miękkiego masła
- Mleko podgrzać w rondelku.
- Do miski wsypać mąkę. Utworzyć dołek w środku.
- Do dołka dodać pokruszone drożdże i cukier, a następnie wlać połowę mleka. Wymieszać po środku mąki widelcem i odstawić do namnożenia drożdży.
- Gdy drożdże ruszą, dodać resztę mleka, sezam/mak/czarnuszkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Wlać połowę wody i znów wszystko dokładnie wymieszać.
- Do ciasta dodać masło w kawałkach i zacząć wyrabiać. Jeśli zajdzie potrzeba, dodać wodę najlepiej stopniowo.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat roboczy oprószony lekko mąką. Ciasto odgazować, uformować w kulę i podzielić na 8 części.
- Każdą z części uformować w mniejszą kulkę i rozwałkować w owal o grubości ok. 1,5 cm. Następnie placek zwinąć, skleić i zrolować, sklejając dokładnie końce. Uformować w podłużny kształt wrzeciona.
- Bułki ułożyć na blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
- Bułeczki naciąć głęboko wzdłuż i odłożyć pod przykryciem do dalszego wyrastania. W tym czasie nagrzać piekarnik na 230 stopni.
- Bułeczki wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Piec 20 minut.
-----
Podobne:
Bardzo smakowicie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńSuper bułeczki :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń