sobota, 12 lutego 2022

Bułki wrzecionowate

Znacie to uczucie, gdy rano zje się resztkę pieczywa z myślą o tym, że po południu nie będzie potrzebne, a tymczasem po powrocie do domu ma się ogromną ochotę na kanapkę? Co wtedy? Ja piekę bułki 😊 Ciasto drożdżowe szybko wyrasta, więc na kolację mogą być kanapki. 😊😋




Składniki (na 8 bułek):

500 g mąki chlebowej + łyżka do oprószenia
20 g drożdży
łyżeczka cukru
150 ml mleka
łyżeczka soli
łyżeczka czarnego sezamu lub maku, lub czarnuszki
100-120 ml wody
20 g miękkiego masła

  1. Mleko podgrzać w rondelku.
  2. Do miski wsypać mąkę. Utworzyć dołek w środku.
  3. Do dołka dodać pokruszone drożdże i cukier, a następnie wlać połowę mleka. Wymieszać po środku mąki widelcem i odstawić do namnożenia drożdży.
  4. Gdy drożdże ruszą, dodać resztę mleka, sezam/mak/czarnuszkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Wlać połowę wody i znów wszystko dokładnie wymieszać.
  6. Do ciasta dodać masło w kawałkach i zacząć wyrabiać. Jeśli zajdzie potrzeba, dodać wodę najlepiej stopniowo.
  7. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
  8. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat roboczy oprószony lekko mąką. Ciasto odgazować, uformować w kulę i podzielić na 8 części.
  9. Każdą z części uformować w mniejszą kulkę i rozwałkować w owal o grubości ok. 1,5 cm. Następnie placek zwinąć, skleić i zrolować, sklejając dokładnie końce. Uformować w podłużny kształt wrzeciona.
  10. Bułki ułożyć na blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. 
  11. Bułeczki naciąć głęboko wzdłuż i odłożyć pod przykryciem do dalszego wyrastania. W tym czasie nagrzać piekarnik na 230 stopni.
  12. Bułeczki wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Piec 20 minut.





-----
Podobne:

4 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.