niedziela, 27 lutego 2022

Skręcana drożdżówka z dżemem

Ostatnie dni sprawiają, że człowiek musi się czymś zająć, by nie zwariować i nie poddać się czarnym myślom. A na osłodę przygotowuje tak jak ja coś słodkiego na deser. Mnie naszła ochota na ciasto drożdżowe z wiśniową wkładką.




Składniki:
Drożdżówka
350 g mąki pszennej typ 550 + mąka do podsypania blatu
20 g drożdży
120 ml mleka
60 g cukru + łyżeczka
jajko
szczypta soli
40 g miękkiego masła
ok. 220 ml dżemu (u mnie wiśniowy)

Kruszonka
20 g masła
20 g cukru
25 g mąki
szczypta kardamonu

  1. Wszystkie składniki kruszonki szybko zagnieść ze sobą. Wstawić do lodówki.
  2. Mleko podgrzać.
  3. W dużej misce umieścić mąkę. Zrobić dołek w jej środku. Dodać do niego pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i połowę mleka. Wymieszać składniki zaczynu widelcem i pozostawić do namnożenia drożdży.
  4. Gdy drożdże ruszą, dodać resztę cukru, sól, rozbełtane jajko i resztę mleka. Wszystko wymieszać.
  5. Potem dodać masło pokrojone na kawałki i wyrobić gładkie ciasto.
  6. Przykryć je wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia ciasta.
  7. Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć je na oprószony mąką blat roboczy, uformować w kulę i podzielić na połowy.
  8. Każdą uformować w dysk i rozwałkować na prostokąt o grubości do 1 cm i długości ok. 45 cm.
  9. Prostokąty posmarować dżemem, a potem zwinąć w rulony.
  10. Rulony przekroić wzdłuż dość głęboko, by pokazały się warstwy zrolowanego ciasta.
  11. Oba kawałki ułożyć blisko siebie na papierze do pieczenia i skręcić ze sobą. Skleić końce i ułożyć na dużej blasze.
  12. Posypać kruszonką, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut do ponownego wyrastania.
  13. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni C.
  14. Wstawić drożdżówkę i od razu zmniejszyć temperaturę piekarnika do 190 stopni C. Piec 20 minut.
  15. Wyjąć blachę z piekarnika, a gdy nieco ostygnie, przełożyć drożdżówkę na kratkę do studzenia.



-----
Podobne:


4 komentarze:

  1. To prawda, można oszaleć... Mieszkam na Podkarpaciu i ciągle słyszę na niebie samoloty... Też szukam zapomnienia w domowych obowiązkach, a w weekend wypróbowałam 3 nowe przepisy.
    Twoja drożdżówka wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham ciasta drożdżowe:)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.