Dziś polecam nerkownik - odmianę sernika na zimno bez sera, który zastępują zmielone orzechy nerkowca. Nerkownik uchodzi za wegańską odmianę sernika. U mnie to kolejny sposób na przemycenie sobie żelatyny, a poza tym słodziwem jest mój ulubiony miód wrzosowy (o galaretkowatej konsystencji), więc ten deser w moim wydaniu nie jest wegański. Ponieważ to "ciasto" jest niezwykle kaloryczne, postanowiłam zmniejszyć wartość energetyczną, robiąc spód z ryżu preparowanego. Zwróćcie uwagę, by deser postał w lodówce kilka godzin przed jego serwowaniem. Przestrzegam przed krojeniem większych kawałków - zjada się z wielką ochotą, ale za jakiś czas człowiek czuje się bardzo syty, a w przypadku pochłonięcia większej ilości - przesycony.
Przepis na jagielnik pina colada spowodował, że zajrzeliście na ten blog ponad 200 tys. razy, a ja w natłoku różnych sytuacji przekonałam się o tym dopiero dziś, gdy licznik zarejestrował ponad 222 tys. odwiedzin. Ponad 50 tys. odsłon bloga w ciągu niespełna 3 dni to dla mnie duże zaskoczenie i bardzo miła niespodzianka. BARDZO DZIĘKUJĘ ODWIEDZAJĄCYM !!! :D
Składniki:
280 g nerkowców
szklanka żurawiny
50 g ryżu preparowanego (dmuchanego)
50 ml ciepłej (nie gorącej) wody
3 łyżki miodu
cytryna
mała puszka mleka kokosowego (165 ml)
galaretka cytrynowa
300 ml wrzątku
- Nerkowce namoczyć na noc w przegotowanej wodzie. Wody powinno być tyle, by przykrywała orzechy. Namoczenie bardzo ułatwia potem zmielenie orzechów.
- Do lodówki wstawić na noc puszkę z mlekiem kokosowym.
- Rano odlać wodę, której orzechy nie wchłoną. Orzechy wrzucić do malaksera.
- Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia.
- Zmiksować orzechy na drobną miazgę.
- Do miazgi orzechowej zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok z połówki cytryny, dodać stałą masę z puszki z mlekiem kokosowym oraz łyżkę miodu. Całość zmiksować, by składniki się połączyły.
- Wyłożyć masę do miski i dodać pół szklanki połówek żurawin. Wymieszać.
- W malakserze (nie trzeba go myć po zmieleniu orzechów) zmiksować na drobniejsze kawałki (ale nie na miazgę) resztę żurawiny.
- W misce wymieszać ryż preparowany ze zmieloną żurawiną, wodą i dwiema łyżkami miodu.
- Masę ryżową wyłożyć do tortownicy i równo rozprowadzić. Swój nerkownik robiłam w tortownicy o średnicy 26 cm, ale polecam mniejszą - wtedy deser będzie wyższy.
- Na spód ryżowy wyłożyć masę z nerkowców. Rozprowadzić równo, dociskając do dna.
- Na orzechy wyłożyć ścinającą się galaretkę.
- Ciasto przechowywać w lodówce.
-----
Podobne:
Śmietanowiec |
Ciasto "brązowa wiewiórka" |
Jagielnik piña colada |
Bardzo ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńZafascynowały mnie te serniki-nie-serniki...
:)
Jest mi bardzo miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Polecam takie zamienniki serników. Są równie smaczne i urozmaicają domową kuchnię :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń