piątek, 6 maja 2016

Piknikowa przekąska z tuńczykiem

Maj przywitał nas piękną pogodą i ostrym słońcem. Przyroda zachęca do spędzania wolnego czasu na jej łonie. Pora idealna na pikniki. Dziś proponuję przekąskę, którą w dużej części szybko zrobimy w domu. Można ją potem zapakować do pudełka, ana zielonej trawce podać ze świeżymi bułkami, kupionymi po drodze lub upieczonymi w domu.




Składniki (na 4 porcje):


puszka tuńczyka w oleju (proponuję rozdrobniony)
12 pomidorków koktajlowych
8 wypestkowanych oliwek
szalotka
kilka liści natki pietruszki
pieczywo

  1. Odlać nadmiar oleju z tuńczyka.
  2. Pomidorki pokroić na ćwiartki.
  3. Oliwki pokroić na krążki.
  4. Szalotkę obrać i pokroić na cienkie półtalarki lub jeszcze drobniej.
  5. Rozdrobnić natkę pietruszki.
  6. Wszystkie składniki wymieszać.
  7. Podawać na połówkach bułek z wydrążonym miąższem lub na pieczywie typu ciabata. Przykryć drugą połówką. I podawać.





    Przekąskę możecie dowolnie doprawić. Ja tego nie robię, bo uważam, że dodawanie kolejnych smaków jest tu zbędne. Nadzienie do pieczywa warto przygotować wcześniej, np. przed wyjazdem na zieloną trawkę. Dzięki temu natka i szalotka zmiękną, a smaki się przegryzą.
    Polecam też wersję z użyciem grilla - połówki bułek podwędzić na grillu, by nabrały charakterystycznego dymnego smaku i aromatu.


    -----
    Podobne:

    Sałata do potraw grillowanych
    Hummus z czosnkiem niedźwiedzim
    Grillowane cukinie i brokuły

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
    Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
    Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.