W czasie sprzątania lodówki można znaleźć wiele ciekawych resztek, z których można przygotować szybkie, smaczne i pożywne danie. Do takich należy danie, które prezentuję niżej. Dzięki dodatkowi piwa, kozieradki, ostrej papryki i pieprzu cudownie rozgrzewa 😈 zmarzluchów 😊
Składniki (na 2 porcje):
200 g makaronu typu penne
sos z pieczenia pałek w piwie lub rosół drobiowy
słoik fasolki w pomidorach lub garść fasoli szparagowej i łyżeczka koncentratu pomidorowego
pół szklanki jasnego piwa
ok. 80 g sera z niebieską pleśnią
3 ząbki czosnku
pół suchej kiełbasy jałowcowej
sól
pieprz mielony
ostra papryka w proszku
mielona kozieradka
natka pietruszki
- Nastawić wodę na makaron. Gdy zawrze, posolić i wrzucić makaron. Gotować al dente.
- Do rondla dodać sos z pieczenia, fasolkę w pomidorach, piwo oraz suchą kiełbasę jałowcową pokrojoną w krążki.
- Gdy sos zawrze, dorzucić rozdrobniony ser z niebieską pleśnią.
- Sos podgrzewać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Do sosu zetrzeć czosnek i doprawić całość do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i odrobiną kozieradki.
- Makaron odcedzić i dodać do sosu. Dokładnie wymieszać, cały czas podgrzewając.
- Podawać z natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.