środa, 2 listopada 2016

Chleb na sodzie z żurawiną

Przepis na ten chleb pochodzi z książki Marshy Mehran "Woda różana i chleb na sodzie", o której pisałam tutaj (klik!). Autorka tej powieści ustami ojca Mahoneya sugeruje, by chleb umieścić na schodach lub na kuchennym stole wieczorem przy okazji celtyckiego święta Samhain, obchodzonego od wieków w przeddzień Wszystkich Świętych. "Dzięki temu duchy nie będą kołatać w (...) domostwach". Tych, których na to stać, mogą do chleba wlać trochę whisky ;) Od IX w. Samhain oznaczało pożegnanie lata i przywitanie zimy oraz święto zmarłych. Marsha Mehran pod koniec wspomnianej książki opisała obchody i związane z nim zabawy w małej irlandzkiej miejscowości podczas wieczoru 31 października. Bohaterowie mieli na koniec zabawy wziąć po bochenku chleba na sodzie upieczonego przez gospodynię księdza i schować się w domach przed przemarszem duchów i dusz przez łąki i pola. 


Pomijając powód jego pieczenia, polem przygotować go u siebie z myślą o słodkim śniadaniu :) Oryginalnie chleb jest z suszonymi porzeczkami (podobnie do chleba, który piekliśmy w piekarni Amber w lipcu tego roku). U mnie zabrakło suszonych porzeczek, więc zastąpiłam je żurawiną. Użyłam też zdecydowanie mniej cukru, bo piekłam dziś, więc nie musiałam przekupywać duchów ;)



Składniki:


4 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody spożywczej (użyłam proszku do pieczenia, bo nie lubię posmaku sody)
1 szklanka słodkich suszonych porzeczek (ew. rodzynków)  (użyłam żurawin)
2 łyżeczki kminku
1,5 szklanki zsiadłego mleka (dodać do mleka 1 łyżeczkę octu)
0,5 szklanki cukru  (dałam 2 szczypty wymieszane z dwiema szczyptami grubej soli morskiej)
  1. Rozgrzać piekarnik do 175°C. 
  2. W dużej misce starannie zmieszać mąkę, sodę, porzeczki/żurawiny i kminek. 
  3. Zagniatać ciasto, dolewając powoli zsiadłego mleka.  
  4. Uformować okrągły bochenek. Położyć na natłuszczonej folii.  
  5. Nożem naciąć na wierzchu krzyż. 
  6. Posypać cukrem i solą morską. 
  7. Piec godzinę, aż zbrązowieje. Sprawdzić wykałaczką. Chleb jest upieczony, jeśli wyjęta wykałaczka pozostaje sucha.  
  8. Podawać na ciepło lub zimno z masłem i konfiturą różaną.  Spożywać w towarzystwie zaprzyjaźnionego krasnoludka ;)



-----
Podobne:

Chleb z porzeczkami na zakwasie
Drożdżowy chleb marchwiowy
Chleb marchwiowy na zakwasie


2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...