poniedziałek, 24 lutego 2020

Placki jaglano-brokułowe

Ostatnio na moim stole królowały strączki i postanowiłam to zmienić. Wybór padł na kaszę jaglaną, której dawno nie pisałam na blogu. Połączyłam ją z brokułem i intensywnymi w smaku i zapachu ziołami. Podałam do nich wyrazistą w smaku wytrawną surówkę owocową.




Składniki (na 12 placków):

150 ml kaszy jaglanej
ok. 200 g brokuła
15 igiełek świeżego rozmarynu
cebula
pół łyżeczki chili w proszku
łyżka zielonej czubrycy
sól
pieprz
olej do smażenia


  1. Kaszę wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami.
  2. Do kaszy dolać 300 ml wody. Zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować do zniknięcia płynu. Przykryć garnek pokrywką i odstawić na kwadrans.
  3. Zagotować wodę na brokuła, posolić ją. Na wrzątek wrzucić "różyczki" brokuła. Gotować ok. 2 minut od ponownego zawrzenia wody (łodyżki brokuła powinny być na tyle miękkie, że będzie wbijał się w nie widelec, ale różyczki nie będą się rozpadać).
  4. Brokuły odcedzić i odstawić na ok. kwadrans, by trochę przestygły.
  5. Brokuły z połową kaszy jaglanej zmiksować na gładką masę.
  6. Zieloną masę połączyć z resztą kaszy jaglanej.
  7. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy jaglanej.
  8. Rozdrobnić igiełki rozmarynu i też dodać do masy jaglanej.
  9. Masę doprawić pieprzem, zieloną czubrycą i chili. Wszystko dokładnie wymieszać.
  10. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju.
  11. Mokrymi rękoma formować placki jak kotlety mielone.
  12. Placki smażyć z obu stron po dwa razy na złoty kolor.
  13. Podawać z wyrazistą w smaku surówką.




2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.