sobota, 5 września 2015

Piwne naleśniki np. na krokiety

Muszę przyznać, że to mój ulubiony smak naleśników, choć amatorką piwa nie jestem. Robiłam je z myślą o krokietach, które będzie można odgrzewać na tygodniu. W trakcie smażenia jednak, a i potem również kilka zostało spałaszowanych z konfiturą z aronii i jabłek ;)




Składniki (na ok. 20 naleśników na patelnię o średnicy 25 cm):


3 szklanki (szklanka=200 ml) mąki pszennej
czubata łyżka mąki żołędziowej (jeśli macie)
3 jajka
pół łyżeczki soli
0,5 l ciemnego piwa
ok. 0,5 l mleka 2%
4 łyżki oleju do smażenia

  1. Wymieszać ze sobą suche składniki. 
  2. Dodać do nich rozbełtane jajka. Wymieszać.
  3. Wlać piwo i wyrabiać ciasto trzepaczką (lub mikserem), stopniowo dolewając mleko.
  4. Gdy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję (powinno być lejące, ciut gęstsze niż mleko), zakończyć miksowanie.
  5. Odstawić ciasto, by odpoczęło, na ok. 10 minut.
  6. Rozgrzać łyżkę oleju na patelni.
  7. Usmażyć 1-2 naleśniki.
  8. Resztę oleju dolać do ciasta. Wymieszać.
  9. Smażyć naleśniki, nie wlewając już tłuszczu na patelnię.

Naleśniki można zwijać np. z dżemem lub konfiturą albo użyć ich do zrobienia krokietów.

------------
Podobne:

Zielone naleśniki
Naleśniki amarantusowo-...
Domowa tortilla




2 komentarze:

  1. Nigdy nie myślałam o dodaniu piwa do ciasta naleśnikowego, ale następnym razem na pewno spróbuję. Wyglądają bardzo zachęcająco, jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro niektórzy dodają wodę gazowaną do ciasta naleśnikowego, to pomyślałam kiedyś, żeby spróbować z piwem. Efekt jest o wiele bogatszy w smaku (chmielowy) i wyglądzie. Zdecydowanie polecam! :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.