sobota, 19 grudnia 2015

Zupa kalafiorowo-grzybowa

Przed Świętami przypominam sobie o zapasie suszonych grzybów. W tym roku na grzybobraniu byłam tylko kilka razy, więc zapasik jest mizerny. Ale i tak wystarczy na zupę grzybową. Żeby zupa nie była wodnista, zrobiłam ją ze zmiksowanym kalafiorem.




Składniki:



2 garści suszonych grzybów (użyłam mieszanki)
mały kalafior
marchew
pietruszka korzeniowa
kawałek selera
kawałek pora
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
łyżeczka octu jabłkowego
pieprz czarny
sól


Grzyby suszę w przeznaczonych do tego suszarkach
  1. Grzyby połamać na mniejsze kawałki i namoczyć w wodzie na ok. 10 minut. Odsączyć. Nalać do garnka przynajmniej pół litra wody, dodać grzyby i gotować ok. 40 minut. Po zawrzeniu wody, zmniejszyć moc palnika.
  2. W innym garnku nastawić 1 litr wody, dorzucić różyczki kalafiora, pietruszkę, seler, kawałek pora i marchew pokrojoną na krążki. Gotować do miękkości marchwi.
  3. Wyjąć seler, pora, pietruszkę i połowę talarków marchwi.
  4. Lekko schłodzony kalafior zmiksować z połową marchwi.
  5. Do zmiksowanych warzyw dorzucić ugotowane grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Wlać też wodę z gotowania grzybów - ilość zależna od pożądanego koloru zupy.
  6. Zupę doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i octem jabłkowym.



-----
Podobne:

Kapusta z grochem
Kapusta z grzybami i śliwkami
Wegańskie gołąbki z grzybami


Zupa na jesień - edycja 2Zimowy obiad wegeZimowy Obiad



Jesień pełna warzywWytrawne potrawy wigilijne



4 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.