wtorek, 29 grudnia 2015

Piernikowe muffinki

Muffiny upiekłam z myślą o zabraniu ich jako przegryzka w podróż, stąd również zawartość kawy, której smak i aromat uwielbiam. Bliskość Świąt wciąż czuć, więc pachną i smakują piernikowo. Wychodzą ładnie wyrośnięte i lekko wilgotne.



 




Składniki (na ok. 16 muffinek):



370 ml mąki pszennej
2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
3 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta mielonej kolendry
łyżeczka imbiru w proszku
szczypta świeżo i grubo zmielonego pieprzu
1,25 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
5 łyżek cukru
160 g miodu
150 ml oleju
180 ml gorącej mocnej kawy (bez fusów; może być rozpuszczalna)


Jajka i olej muszą mieć tę samą temperaturę, zatem wyjmijcie jajka z lodówki na kilka godzin przed przygotowanie muffinek.

  1. W formie do muffinów umieścić papierowe foremki.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.
  3. Wymieszać ze sobą sypkie składniki. 
  4. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
  5. Do jajek dodać miód, zmiksować.
  6. Dolać olej, zmiksować.
  7. Do masy wlać kawę, cały czas miksując.
  8. Zmniejszyć obroty miksera i wsypywać stopniowo mąkę. Mieszać niezbyt długo - tylko do połączenia składników. W przeciwnym wypadku muffiny opadną po upieczeniu.
  9. Napełniać papierowe foremki na muffiny do 2/3 wysokości.
  10. Ozdobić według uznania.
  11. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C
  12. Po upieczeniu wyjąć muffiny na kratkę. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :)




------
Podobne:

Pasteis de nata
Muffiny z dynią, jabłkiem i pigwowcami
Kanelbullar


Świąteczne słodkości! 2015banner przepis miesiaca



 

2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.