czwartek, 5 listopada 2015

Surówka z radicchio i jabłka do obiadu

To szybka i łatwa surówka idealna do obiadu. Radicchio, jak i inne cykorie, ze względu na swoją naturalną gorycz przydają się od czasu do czasu naszej wątrobie. Przygotowywałam ostatnio tę surówkę z myślą o podaniu z nią królika pieczonego na maśle klarowanym.




Surówka:



radicchio (czerwona cykoria; u mnie odmiany di treviso)
jabłko
łyżka octu jabłkowego
2-3 łyżki oliwy

  1. Radicchio pokroić w paski szerokości ok. centymetra.
  2. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Tuż przed podaniem całość polać oliwą, a następnie octem jabłkowym. Wymieszać.


cenne rady:

  • Wszystkie cykorie (w tym radicchio) należy przechowywać w ciemnym miejscu. W przeciwnym razie staje się jeszcze bardziej gorzkie.
  • Płukanie radicchio wodą powoduje zwiększenie jej goryczy. Lepiej zatem usunąć zewnętrzne liście, a pozostałe przetrzeć ręcznikiem z ewentualnego piachu lub ziemi.




-------
Podobne:

Surówka z fenkułu i radicchio
Sałatka z mango i cykorii
Surówka z selera i jabłka



Jesień pełna warzyw

2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.