poniedziałek, 2 listopada 2015

Zupa ze słodkiej kapusty

To jedna z tych zup, które gotuję późną wiosną i jesienią. Zabawny jest fakt, że smakuje inaczej o każdej z tych pór roku. Jedyna różnica tkwi w dodatku składnika kwaśnego. Wiosną dodaję świeże pomidory lub mniejszą ilość koncentratu pomidorowego.




Składniki:



pół główki małej kapusty
2 marchewki
pół pętka podsuszonej kiełbasy jałowcowej
2-3 liście laurowe
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
duuuużo koperku
  1. Kapustę poszatkować (bez głąba). Umieścić w garnku.
  2. Dolać wodę do połowy ilości kapusty. Zagotować.
  3. Równolegle zagotować wodę w innym garnku lub czajniku.
  4. Zlać płyn znad zagotowanej kapusty.
  5. Zalać kapustę wrzątkiem (kapusta powinna w niej pływać).
  6. Wrzucić liście laurowe i gotować kapustę na małym ogniu.
  7. Marchew obrać i pokroić w ćwierćtalarki. Dorzucić do kapusty.
  8. Gdy marchew zmięknie, dorzucić pokrojoną kiełbasę.
  9. Doprawić zupę solą i koncentratem pomidorowym. Nie dodaję pieprzu, bo kapusta po ugotowaniu i tak robi się pikantna ze względu na zawartość siarki.
  10. Pod koniec gotowania dodać dużo posiekanego kopru.
Zupa najlepiej smakuje po kilku godzinach.

---------
Podobne:


Kapusta z grochem
Fasolowa na buraku
Gołąbki wegańskie


Jesienne zupyZupa na jesień - edycja 2Jesień pełna warzywGrzyby i warzywa jesienne. 2015




Menu dla przyszłej mamy




4 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.