niedziela, 22 listopada 2015

Sałatka z kurczaka i kapusty pekińskiej

Kilka miesięcy temu prezentowałam tu ryżową sałatkę z kurczakiem, którą można zamówić w różnych chińskich jadłodajniach. Tym razem proponuję jej bardziej warzywne wydanie.


 

Składniki:
ok. 500 g kapusty pekińskiej
podwójna pierś kurczaka
puszka kukurydzy
puszka ananasa
4-6 łyżek majonezu
łyżeczka kozieradki
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
pieprz czarny
łyżeczka soli + ewentualnie więcej
łyżka sosu sojowego
3 łyżki oleju





  1. Kurczaka pokroić w kostkę.
  2. Polać olejem i sosem sojowym, doprawić przyprawami.
  3. Wstawić na ok. 2 godziny do lodówki. Jeśli pomijamy marynowanie mięsa, polecam dodać więcej kozieradki.
  4. Przerzucić kurczaka z przyprawami na patelnię i usmażyć.
  5. Przełożyć kawałki do salaterki.
  6. Kapustę pekińską poszatkować na drobno. Dodać do kurczaka.
  7. Kukurydzę odcedzić i dodać do kurczaka.
  8. Plastry ananasa pokroić na kawałki. Dodać do salaterki.
  9. Wszystkie składniki wymieszać.
  10. Dodać majonez i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.


-----
Podobne:

Ryżowa sałatka z kurczakiem
Sałata z szynką, mozzarellą i brzoskwinią
Kurczak z chorizo i ananasem

 


Bezglutenowe śniadanie dla dzieckaMenu dla przyszłej mamySałatki na jesienne wieczory




4 komentarze:

  1. sałatka super, pytanie tylko czy na śniadanie dla dziecka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas zjadają aż się uszy trzęsą ;) Za dziećmi nie nadążysz ;)

      Usuń
  2. Dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.