sobota, 7 listopada 2015

Gęsta zupa z fasoli

Za zupami nie przepadam, ale są takie, które mogłabym jeść codziennie. Do nich należą wszelkie zupy z warzyw strączkowych. Gdy jestem u Rodziców i Mama pyta, co dziś ugotować na obiad, niemal zawsze (wyjątek stanowią piątki) odpowiadam: GROCHÓWKĘ! :) Ale może być też zupa z fasolą. Ku przerażeniu Ojca, który tych zup nie lubi, a wolałby zjeść krupnik. Dziś sobota, więc tradycji musi stać się zadość - jest fasolowa :) Gdyby ją mocniej odparować, można by było dostrzec podobieństwo do fasolki po bretońsku. Zupa jest na tyle sycąca, że przy sobotnich pracach domowych nie jest koniczne przygotowywanie dania głównego.




Składniki (na 3 porcje):


szklanka dużej fasoli odmiany Piękny Jaś
wrzątek
cebula
pętko obsuszonej kiełbasy jałowcowej
suszony majeranek
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
łyżka oleju do smażenia


  1. Fasolę wypłukać, przerzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa.
  2. Zalać wrzątkiem (powinno być go przynajmniej 2 razy więcej niż fasoli).
  3. Przykryć garnek pokrywką i odstawić na kilka godzin lub na noc. Ja mam w miarę świeżą tegoroczną fasolę, więc wystarczyła godzinka.
  4. Gdy fasola namięknie i pofaluje się jej skórka, odlać wodę i wlać świeżą. Doprowadzić całość do zawrzenia. Pilnujcie tego momentu, bo kipi bardzo i potem jest sporo sprzątania.
  5. Odlać wodę i wlać wrzątek (powinno być go 2 razy więcej niż namięknięta fasola). Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować fasolę do miękkości. Gdyby się okazało, że woda wyparuje, a fasola nadal jest twarda, trzeba dolać wrzątek. Jeśli doleje się zimnej wody, trzeba będzie gotować bardzo długo.
  6. Kilka nasion fasoli rozgnieść widelcem - to spowoduje, że zupa będzie gęstsza i nie trzeba będzie dodawać ani śmietany, ani zasmażki, ani mąki.
  7. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  8. Zeszklić cebulę na rozgrzanym tłuszczu. Dodać do fasoli.
  9. Kiełbasę pokroić w kostkę lub półtalarki i dodać do fasoli.
  10. Wsypać do garnka łyżkę suszonego majeranku. Jeśli ktoś ma świeży, będzie jeszcze lepiej :)
  11. Całość doprowadzić do lekkiego bulgotania.
  12. Zupę doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Zagotować.
  13. Po wyłączeniu palnika zetrzeć do zupy czosnek. I podawać :)


-------
Podobne:

Kapusta z grochem
Grochówka
Fasolowa na buraku



Zupa na jesień - edycja 2Jesienne zupyJesień pełna warzyw

4 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.