piątek, 6 listopada 2015

Naleśnikowa zapiekanka z warzywami

Niedawno podawałam na blogu przepis na jaglane naleśniki. Zrobiłam wtedy błąd i upiekłam ich spory stosik, więc zostało ich trochę. Do zwijania jako naleśniki lub krokiety zupełnie się nie nadają, bo bardzo pękają i rozpadają się na kanapki. Postanowiłam zatem wykorzystać je w całości i upiec z dodatkami w formie zapiekanki tak, jak kiedyś wykorzystałam naleśniki ze szpinakiem do zapiekanki z porami. Efekt? Zobaczcie :)




Składniki:



6 naleśników (u mnie jaglane)

sos pomidorowy
5-6 liści kapusty toskańskiej (cavolo nero; może być jarmuż)
200 g dyni
pół czerwonej papryki
jalapeno lub inne chili
cebula
ok. 100 g żółtego sera typu gouda
pół wędzonej makreli
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
sól
olej do smażenia

 


  1.  Dynię pokroić w małe kawałki. Podobnie zrobić z papryką, chili i kapustą toskańską.
  2. Cebulę orać i pokroić w kostkę. 
  3. Na patelni rozgrzać olej.
  4. Wrzucić na patelnię dynię i paprykę. Obsmażyć, a potem zmniejszyć ogień i trzymać na ogniu tak długo, aż zmiękną.
  5. Do dyni dorzucić cebulę, jalapeno i kapustę toskańską. Całość poddusić.
  6. Naleśniki rozłożyć na okrągłej formie dopieczenia. Użyłam formy do tart.
  7. Na naleśniki wyłożyć sos pomidorowy (jego ilość to kwestia gustu).
  8. Na sos wyłożyć podduszone warzywa.
  9. Na wierzchu ułożyć kawałki wędzonej makreli i sera.
  10. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni C.
  11. Podawać gorące.







-------
Podobne:


Zapiekanka "nawinie"
Naleśniki z jarmużem i makrelą
Naleśnikowa zapiekanka z porami
 

Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie(Ser)wujemy! Sery o każdej porze dnia i nocyGrzyby i warzywa jesienne. 2015


Jesień pełna warzyw







A oto moje okazy tegorocznej kapusty toskańskiej lub czarnej kapusty (cavolo nero), którą czasem nazywa się jarmużem, choć

Kapusta toskańska lub kapusta czarna (cavolo nero)

liście tych warzyw różnią się znacznie.

Kapusta toskańska (cavolo nero)
jarmuż fioletowy



2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.