niedziela, 26 kwietnia 2015

Chleb mieszany na zakwasie z babką płesznik

Dzisiejszy chleb jest wynikiem uprzątaniem szafek z resztek mąk. Wsypałam do niego nasiona babki płesznik. Ze względu na otaczanie się śluzem/żelem w kontakcie z wodą polecane na zaparcia, biegunki, chorobę wrzodową, hemoroidy czy zespół jelita drażliwego.




Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm):


garść zakwasu z poprzedniego wypieku (był żytni)  (kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas)
160 g mąki pszennej razowej
140 g mąki żytniej razowej
250 g mąki pszennej
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżeczki nasion babki płesznik
przefiltrowana woda


W sobotę wieczorem wymieszać w dużym naczyniu mąki, sól, cukier, babkę płesznik i zakwas. Stopniowo dolewać wodę i mieszać ciasto drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale powinno się też dawać wyrabiać łyżką. Wyrabiać ok. 6 minut do pojawienia się pęcherzy powietrza.
Przykryć naczynie wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin.

W niedzielę rano odłożyć do pojemnika garść ciasta na następny wypiek.
Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać sezamem.
Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.



Piec 1,5 godziny w temp. 180 stopni C. Wyjąć z foremki zaraz po upieczeniu i usunąć papier. Odstawić do całkowitego ostudzenia.


-------------------------
Podobne:

Chleb amarantusowo-żołędziowy
Chleb na zakwasie ŻYRAFA
Chleb na zakwasie z oliwkami

2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.