sobota, 8 sierpnia 2015

Ketchup z cukinii

Ketchup jadam rzadko. Są jednak potrawy, w których się przydaje. Pomidory w tym roku słabo dojrzewają, za to cukinia obrodziła i nie zdążamy z jej spożywaniem. Stąd pomysł na sos/dip. Robię go od kilku lat, więc już nawet nie pamiętam źródła przepisu, który z czasem zmieniłam według swojego gustu i smaku. Ketchup najlepiej smakuje, gdy się przegryzie, czyli po przynajmniej dwóch miesiącach. Jeśli podacie do kiełbasek z wody lub dań z grilla albo posmarujecie nim pizzę, chętnie zjedzą go również dzieci :)


 

Składniki (na 13 słoiczków po 200 ml):


1,5 -1,7 kg cukinii bez "waty" i nasion
0,5 kg obranej cebuli
łyżka soli
2 papryczki chili (użyłam odmiany Cyklon i Jalapeno)
2 koncentraty pomidorowe po 200 g
7 ziaren ziela angielskiego
łyżka słodkiej papryki w proszku
łyżeczka pieprzu
200 ml cukru
200 ml octu 10%

  1. Cukinię (z miękką skórą) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rączki dzieci tu się bardzo mogą przydać ;)
  2. Cebulę pokroić w grubą kostkę (będzie potem miksowana).
  3. Papryczki pokroić na kawałki według uznania.
  4. Warzywa posypać solą i wymieszać ze sobą. Odstawić na jakąś godzinkę, by się przegryzły i puściły sok.
  5. Warzywa zagotować z zielem angielskim i gotować ok. 20-30 minut, by zmiękły, a sok lekko odparował.
  6. Po wyłączeniu palnika dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i odstawić na godzinkę, by masa trochę się schłodziła.
  7. Zmiksować masę na pulpę.
  8. Dodać resztę składników i gotować kolejne 20 minut (od momentu zagotowania).
  9. Gorącą masę wlewać do słoików i zakręcać.
  10. Odstawić, by powoli stygły.
  11. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
 



    Z dziećmi i dla dzieciUczta pod gołym niebem



    -----------
    Podobne:

    Ogórki z chili
    Konfitura z czerwonej cebuli
    Wiosenny sos-sałatka





    10 komentarzy:

    1. Bardzo podoba mi się ten przepis tak jak i cały Twój blog :) Właśnie "siedzę" w temacie przetworów i szukam co fajnego można by było zrobić nie wykosztowując się przy tym za wiele. Na pewno wykorzystam ten przepis. Jeśli okaże się tak dobry jak wygląda to będę go robiła co rok :) Do kiełbasek, pizzy... To mnie stanowczo zachęca :D

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa i odwiedziny :) Mnie ten ketchup bardzo smakuje (to oczywiście kwestia gustu) i robię spory zapasik, zostawiając na czas urlopu kilka słoiczków z przeznaczeniem do potraw z grilla. Serdecznie pozdrawiam :D

        Usuń
    2. Oj znam problem nadmiaru cukiniowego z autopsji...
      Swietny przepis!
      Skorzystam!
      :)

      Milo, ze jestes w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze
      Kasia
      www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. To naprawdę dobry sposób na wykorzystanie cukinii, szczególnie tej większej, która straciła swój smak, a szkoda wyrzucić.

        Usuń
    3. Jadam keczup bardzo często i ta propozycja bardzo mi się podoba. Wiele sosów pomidorowych zagęszczam cukinią, ale keczupu jeszcze nie robiłam. Dziękuję za podpowiedź :)
      Skorzystam.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. A ja skorzystam z Twojego sposobu zagęszczania sosu cukinią :) Dziękuję :)

        Usuń
    4. Wlazlam tu przypadkowo..., ale bede bywac , oj bede ! Ten przepis zaraz zrealizuje. Widze jeszcze kilka dla siebie :)) Duza buzka i cieple pozdrowienia z Kanady

      Renatka

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Bywaj zatem, bywaj :) Miło, że w Kanadzie szuka się smaków z Polski :) Pozdrawiam :D

        Usuń
    5. Fajny przepis! A co się dzieje z tym zielem angielskim? Jest miksowane razem z resztą czy przed miksowaniem wyławiasz?

      OdpowiedzUsuń

    Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
    Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
    Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.