Cukinii w warzywniku po ostatnich deszczach znów dużo i rozpoczął się sezon na paprykę. Dlaczego by ich nie połączyć? Pastę robiłam z myślą o smarowaniu pieczywa i do urozmaicenia kanapek. Ma delikatny smak z ziołową nutą.
🌶️8 papryk
🌶️2 łyżki oleju
🌶️2 duże, młode cukinie (w sumie 2 kg)
🌶️1 duża cebula
🌶️2 duże, mięsiste pomidory
🌶️1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
🌶️1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
🌶️1 łyżeczka pieprzu ziołowego
🌶️1 łyżeczka suszonego oregano
🌶️4 ząbki polskiego czosnku
🌶️sól
🌶️pieprz
- Papryki przekroić na pół. Usunąć z nich gniazda nasienne.
- Na dużą blachę wylać 2 łyżki oleju. Obtoczyć w nim papryki tak, by cała ich skórka była pokryta olejem.
- Ułożyć papryki skórką do dołu i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 °C.
- Wyłączyć piekarnik. Zostawić w nim papryki jeszcze 15 minut przy zamkniętych drzwiczkach.
- Po ostudzeniu obrać papryki ze skórek.
- Pokroić byle jak i wrzucić do garnka razem z sosem z blachy.
- Z cukinii usunąć watę. Miąższ pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Cebulę i cukinię dodać do papryki. Dusić do miękkości.
- Do warzyw dodać pomidory obrane ze skórek, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Gotować do gęstej konsystencji.
- Całość zblendować.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Włożyć do słoiczków i zakręcić je.
- Pasteryzować w garze 15 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.
-----
Podobne:
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.