Risotto to danie jednogarnkowe, do którego wykorzystuje się specjalną odmianę ryżu przypominającego trochę wydłużone kulki. Przygotowując risotto, musimy się nastawić na spędzanie niedaleko kuchenki 20-30 minut.
Składniki (3 porcje):
4 garści ryżu arborio
cebula
3 ząbki czosnku
200 g pokrojonych i ugotowanych wcześniej grzybów leśnych
lampka białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) - to nie może być jakiekolwiek wino, ale takie, które potem wypijecie do risotto
ok. 1,5 litra stale podgrzewanego wywaru warzywnego
łyżeczka kminku mielonego
szczypta suszonego tymianku
łyżka masła
kilka gałązek natki pietruszki
ewentualnie: chili
sól
pieprz
olej do smażenia
twardy ser dojrzewający
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobno.
- Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i poddusić na nim cebulę z czosnkiem. Nie dopuścić, by się przysmażyły.
- Dosypać ryż arborio. Wymieszać, by ryż pokrył się olejem.
- Na patelnię wlać wino i dodać suszony tymianek. Zamieszać. Odczekać, aż ryż wchłonie wino.
- I od tej pory wlewamy na patelnię po łyżce gorącego wywaru warzywnego. Mieszamy. Czekamy, aż ryż wchłonie płyn, potem dolewamy wywar, mieszamy, czekamy itd. Cały proces powtarzamy tak długo, aż ryż będzie miękki, a konsystencja gęsta, ale lekko płynna.
- Gdzieś w połowie gotowania ryż dodajemy grzyby i mielony kminek.
- W trakcie gotowania ryżu siekamy na drobno natkę pietruszki, kroimy chili i ścieramy ser dojrzewający, najlepiej parmezan (ok. 4 łyżek).
- Pod koniec do ryżu dodać masło i łyżkę startego sera dojrzewającego.
- Doprawić danie solą i pieprzem.
- Danie podawać na gorąco posypane serem dojrzewającym, natką pietruszki i ewentualnie chili.
Idealnie jesienne danie :-). Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Pozdrawiam
Usuń