Latem takiego dania nie może zabraknąć na moim stole, bo uwielbiam królicze mięso i jestem prawdziwą pomidorową maniaczką. Z czystym sercem polecam to danie, bo królik wychodzi bardzo soczysty, a nie ma przy nim zbyt wiele pracy.
Składniki:
tusza królicza
4 duże pomidory
cebula
sól
pieprz
olej do smażenia
- Tuszę króliczą podzielić na części.
- Mięso polać olejem (użyłam tuszy młodego królika i zużyłam 3 łyżki oleju), posypać solą i pieprzem. Wstawić do lodówki pod przykryciem na dobę. W połowie czasu przekręcić tuszę.
- Pomidory pozbawić skórek i piętek. Pokroić na kawałki.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Mięso obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju (ok. 2 łyżek) w naczyniu o grubym dnie, a jeszcze lepiej w żeliwnej brytfannie z pokrywą.
- Do mięsa dodać cebulę. Zeszklić. Cebula nie może być przypieczona.
- Do naczynia dodać kawałki pomidorów.
- Królika dusić pod przykryciem 1-1,5 godziny (czas zależy od wielkości i wieku tuszy oraz rodzaju naczynia). W tym czasie pomidory się rozpadną, a mięso zacznie odchodzić od kości.
- Wyjąć mięso z naczynia.
- Pomidory i cebulę zmiksować ręcznym blenderem i odparować nadmiar płynu.
- Królika podawać z uzyskanym sosem.
Jeszcze nigdy nie przygotowywałam króliczego mięsa. Ciekawa jestem jak smakuje z pomidorami. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)
OdpowiedzUsuńTo w ostatnim czasie jedyne mięso, które jadam. Jest bardzo uniwersalne, ale przede wszystkim - zdrowe. Polecam!
Usuń