środa, 29 sierpnia 2018

Królik duszony w pomidorach

Latem takiego dania nie może zabraknąć na moim stole, bo uwielbiam królicze mięso i jestem prawdziwą pomidorową maniaczką. Z czystym sercem polecam to danie, bo królik wychodzi bardzo soczysty, a nie ma przy nim zbyt wiele pracy.




Składniki:

tusza królicza
4 duże pomidory
cebula
sól
pieprz
olej do smażenia

  1. Tuszę króliczą podzielić na części.
  2. Mięso polać olejem (użyłam tuszy młodego królika i zużyłam 3 łyżki oleju), posypać solą i pieprzem. Wstawić do lodówki pod przykryciem na dobę. W połowie czasu przekręcić tuszę.
  3. Pomidory pozbawić skórek i piętek. Pokroić na kawałki.
  4. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  5. Mięso obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju (ok. 2 łyżek) w naczyniu o grubym dnie, a jeszcze lepiej w żeliwnej brytfannie z pokrywą.
  6. Do mięsa dodać cebulę. Zeszklić. Cebula nie może być przypieczona.
  7. Do naczynia dodać kawałki pomidorów.
  8. Królika dusić pod przykryciem 1-1,5 godziny (czas zależy od wielkości i wieku tuszy oraz rodzaju naczynia). W tym czasie pomidory się rozpadną, a mięso zacznie odchodzić od kości.
  9. Wyjąć mięso z naczynia.
  10. Pomidory i cebulę zmiksować ręcznym blenderem i odparować nadmiar płynu.
  11. Królika podawać z uzyskanym sosem.




Warzywa psiankowate 2018



2 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie przygotowywałam króliczego mięsa. Ciekawa jestem jak smakuje z pomidorami. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w ostatnim czasie jedyne mięso, które jadam. Jest bardzo uniwersalne, ale przede wszystkim - zdrowe. Polecam!

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.