W kwietniowej piekarni Amber zaproponowała nam upieczenie wieńca na zakwasie. Ciasta zakwasowego używałam wcześniej do pieczenia muffin. Tym razem postanowiłam upiec chałkę, przy okazji do jednego z wałków dodając mój niedawny nabytek - mąkę dyniową. Zależało mi na tym, by nadać ciastu inną fakturę i marmurkowy koloryt. Chałka smakuje inaczej niż klasyczna chałka drożdżowa. Moim zdaniem jest bardziej charakterna w smaku.
Składniki:
Przepis ze strony – kilk!
Całość pszennego ciasta zakwaszonego, przygotowanego metodą 3-stopniową* z użyciem mleka zamiast wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
- Zagnieść, dodając odrobinę mąki (dodałam prawie szklankę, tak łapczywe było moje ciasto) - utworzy się miękki zaczyn.
- Przykryć, odstawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
- Do wyrośniętego zaczynu dodać:
350 g mąki pszennej
100 ml letniego mleka
60 g cukru
40 g płynnego masła
łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko
- Wszystkie składniki zagnieść, aż utworzy się gładkie ciasto odstające od ręki i miski, a na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto po tym czasie przyrasta dwukrotnie.
- Następnie wyjąć, podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek. Do jednego z nich dodałam pół szklanki mąki dyniowej. Ten wałek powinien być najdłuższy.
- Z wałków zapleść warkocz (zielony wałek w środku). Końce warkocza podwinąć pod spód.
- Ułożyć na blasze, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
- Chałkę posmarować rozmąconym jajkiem.
- Piec w temp 200 st C ok 40-45 minut do zbrązowienia.
*Jak wyhodować zakwas pszenny do warkocza metodą 3- fazową?
I faza
1 łyżka zakwasu żytniego
50 g mąki pszennej
50 g mleka
Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc.
II faza
ciasto z I fazy + 50 g mąki + 45 g mleka
Mieszamy i odstawiamy w temperaturze 25 st. C na 5 godzin.
III faza
ciasto z II fazy + 30 g mąki + 50 g mleka
Mieszamy i odstawiamy na kolejne 5 godzin
Ciasto wypiekali autorzy blogów:
Ładna!
OdpowiedzUsuńMusi inaczej smakować bo jest na zakwasie. Przez to jest też zdrowsza...
U mnie też chałka zamiast wieńca. :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem, jak smakowała z mąką dyniową.
Z dyniową mąką brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńDo następnej :)
Z mąką dyniową pewnie smakowało jeszcze lepiej i zyskało jeszcze więcej charakteru:-).
OdpowiedzUsuńZdrowa, pyszna chałka, nam tez smakowała :-) Twój warkoc jest obłędnie cudny :-) Pozdrawiam i dziękuję za kwietniowe wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuń