sobota, 25 stycznia 2020

Kalie/skrzydłokwiaty - przekąska imprezowa

Karnawał sprzyja domowym spotkaniom ze znajomymi lub rodziną. W takich sytuacjach szczególnie dbamy o wygląd naszych stołów i serwowanych dań. Dziś proponuję oryginalny sposób na ozdobienie deski serów. Kiedyś na Pinterest wypatrzyłam zastosowanie białego sera do uformowania z nich kwiatów kalii, przy których pracowałam w dzieciństwie, by sobie dorobić. Dlatego mam do nich szczególny sentyment. Na szczęście w Polsce minęły już czasy, gdy te kwiaty kojarzyły nam się jednoznacznie. Teraz są często ozdobą naszych parapetów i stołów. Moja przekąska bardziej przypomina kwitnący skrzydłokwiat dzięki zastosowaniu mini kolb kukurydzy. Przekąska zachwyci nie tylko dorosłych, ale również dziewczynki, z którymi warto ją przygotować, zwłaszcza że jest bardzo łatwa.




Składniki:

opakowanie krojonego sera typu Caprese
marynowane mini kolby kukurydzy
twarożek z chrzanem
świeży ogórek lub seler naciowy


  1. Seler naciowy (w wersji dla dorosłych) lub ogórek obrać i pokroić na słupki, które będą pełniły rolę łodyg.
  2. Każdy plaster sera posmarować twarożkiem o smaku chrzanu.
  3. Na twarożku ułożyć mini kolbę kukurydzy (sugeruję ją nieco skrócić), dołożyć seler i ogórek i nałożyć jeden z brzegów na drugi. Ser sam się sklei.
  4. "Kwiatek" przełożyć na deskę.









Smaczne! A Nie Tuczy :)


14 komentarzy:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.