Smak kokosa należy do moich ulubionych i z okazji Dnia Dziecka postanowiłam przygotować deser na z dominującą nutą kokosową. Dzieci z kolei zostały usatysfakcjonowane dodatkiem czekolady. Słodziwem w tym deserze jest miód, którego zostało mi jeszcze trochę z poprzedniego sezonu i najwyższy czas go wykorzystać, skoro pojawia się świeży, tegoroczny 😋😊🐝🐝🐝
Składniki:
Spód
150 g gorzkiej czekolady 99%
3 łyżki mleka
łyżka skrystalizowanego miodu
Góra
220 g śmietanki kokosowej (w jej zastępstwie można użyć mleka kokosowego, tyle że trzeba puszkę tego mleka wstawić dzień wcześniej do lodówki)
3-4 łyżki skrystalizowanego miodu
70 g masła
200 g wiórków kokosowych
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do metalowej miski.
- Do czekolady dodać mleko i miód.
- Całość podgrzewać w kąpieli wodnej (pod miseczką umieścić garnek z niewielką ilością wody i cały czas podgrzewać na palniku o małej mocy), często mieszając, do momentu gdy czekolada się roztopi i wszystkie składniki dokładnie się połączą.
- Roztopioną czekoladę wylać do keksówki. Wyrównać powierzchnię. Odstawić w chłodne miejsce (ja wystawiałam na balkon).
- Śmietankę kokosową wyjąć delikatnie znad kokosowego płynu do garnka. Dodać miód i masło.
- Wszystko podgrzać na palniku o niezbyt dużej mocy - nie może się zagotować, bo miód zacznie się pienić i w trakcie obróbki w tak wysokiej temperaturze straci swoje cenne właściwości.
- Gdy składniki staną się płynne, dosypać wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Podgrzewać aż całość zrobi się ciepła, a wiórki zmiękną.
- Masę kokosową wyłożyć na zastygniętą czekoladę. Lekko docisnąć do dna i wyrównać powierzchnię. Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia. Przed podaniem trzymać w lodówce. Kroić na dowolne kawałki.
Wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMiód i kokos, to musi smakować :)
OdpowiedzUsuńi to jeszcze jak! :)
Usuńsuper
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mój przepis zyskał uznanie 😊 Pozdrawiam
Usuń