W ubiegłym tygodniu na swojej stronie Weganon przypomniał toskańską schiacciatę. Lubię ciasta drożdżowe i rabarbar (a obie odmiany nad wyraz wyrosły w tym roku), więc wykorzystałam przepis Weganona jako inspirację. Zdecydowanie zmieniłam nutę smakowo-zapachową, bo o tej porze roku cynamon zastępuję kardamonem. Pod ścianą pięknie wybujała mi melisa cytrynowa, więc nie mogło być inaczej - użyłam do ciasta, by dopełnić smak rabarbaru i kardamonu. Zapraszam na kawałek drożdżówki z rabarbarem - chrupiącej z wierzchu jak focaccia i wilgotnej w środku od rabarbaru jak na ciasto z owocami przystało. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale za to bardzo aromatyczne 😋
Składniki:
Ciasto
550 g mąki pszennej chlebowej + 1 łyżka
50 g świeżych drożdży
260 ml mleka
szczypta soli
3 łyżki cukru
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Dodatki
ok. 500 g rabarbaru (w cieście ładnie prezentują się czerwone końcówki)
2 łyżki cukru trzcinowego
pół łyżeczki zielonego, mielonego kardamonu
3 łyżki oliwy do polania
- W misce rozkruszyć drożdże, wsypać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wlać pół szklanki ciepłego mleka. Odstawić na kilka minut, by drożdże się namnożyły.Mleko podgrzać, ale nie gotować.
- W pozostałej ilości mleka rozpuścić resztę cukru.
- Do zaczynu dodać mąkę, szczyptę soli, mleko z cukrem i olej.
- Ciasto wyrabiać nie krócej niż 10 minut. Powinno być miękkie, elastyczne i nie kleić się do dłoni.
- Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
- W czasie wyrastania ciasta dobrze wypłukać rabarbar i pokroić go w plasterki o szerokości ok. 0,5 cm.
- W miseczce wymieszać cukier trzcinowy z kardamonem.
- Liście mięty posiekać.
- Włączyć piekarnik na 180 stopni pieczenie góra/dół. W piekarniku nagrzać kamień, na którym będzie piekła się schiacciatta.
- Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić przez chwilę i podzielić na dwie części w stosunku 2:3.
- Mniejszą część rozwałkować na prostokąt lub owal o grubości ok. 0,5 cm.
- Ułożyć na papierze do pieczenia i przenieść ostrożnie na rozgrzany kamień.
- Na cieście ułożyć połowę rabarbaru i posypać połową mieszanki cukrowej oraz posiekanymi liśćmi melisy.
- Drugą część ciasta rozwałkować tak, by wystawała nad pierwszą o ok. 1,5 cm.
- Delikatnie przełożyć na ciasto z rabarbarem.
- Rozłożyć na niej resztę rabarbaru, posypać resztą melisy i mieszanki cukrowej.
- Wystające boki ciasta podwinąć pod spód.
- Całość polać oliwą.
- Piec ok. 25-30 minut.
- Wyjąć na kratkę do pieczenia.
Zapach ciasta jest obłędny, ale żeby się nie poparzyć, lepiej poczekać, aż ostygnie.
Zamiast kamienia można użyć zwykłej blachy i też lepiej ją najpierw rozgrzać, by uniknąć zakalca z powodu wylewania się soku z rabarbaru.
Uwielbiam coś takiego, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńWygląda jak pizza z rabarbarem ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre skojarzenie :) Toskańska schiacciata to focaccia z wkładką; a od focacci do pizzy już niedaleko ;)
Usuń