Dziś znów danie inspirowane lekturą, konkretnie powieścią Elif Shafak pt. "10 minut i 38 sekund na tym dziwnym świecie". Bohaterowie tej książki co jakiś czas zajadali się plackiem o nazwie börek, czyli ciastem, którego podstawą są cienkie płaty ciasta filo (turecka yufka) przekładane różnymi farszami. Mi w pewnym momencie ślinka pociekła, gdy Leila jadła börek z fetą i szpinakiem, więc postanowiłam przyrządzić to danie u siebie. Za pierwszym razem zniknęło w mgnieniu oka i nie zdążyłam zrobić żadnego zdjęcia. Udało się sfotografować za drugim razem 😊 Danie ma chrupiące boki i cudownie miękki środek. Dodatek sporej ilości nabiału niweluje skutki działania szczawianów zawartych w szpinaku.
400 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
100 g fety
cebula
łyżka płatków suszonego czosnku
szczypta kminku
sól
pieprz
7 arkuszy ciasta filo
jajko
400 g gęstego jogurtu
100 g masła
olej do smażenia
- Szpinak rozmrozić na patelni. ciągle podgrzewając, odparować nadmiar płynu.
- Do szpinaku dodać 2 łyżki oleju, cebulę pokrojoną w kostkę, płatki czosnku i kminek. Podgrzewać, aż cebula się zeszkli.
- Szpinak doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem.
- Do szpinaku dodać rozdrobnioną fetę. Wymieszać.
- Roztopić masło w rondelku. Odstawić do ostudzenia.
- Do masła dodać jogurt i jajko. Dokładnie wymieszać.
- Ułożyć warstwę ciasta filo na dnie blachy. Dokładnie posmarować masą jogurtowo-maślano-jajeczną. Przykryć drugą częścią arkusza. Posmarować masą.
- Ponownie położyć arkusz filo, posmarować, przykryć drugą częścią, ponownie posmarować.
- Położyć trzeci arkusz filo. Ułożyć na nim połowę farszu szpinakowego. Przykryć drugą połówką arkusza filo. Posmarować masą jogurtową.
- Ułożyć czwarty arkusz filo na dnie blachy. Dokładnie posmarować masą jogurtową. Przykryć drugą częścią arkusza. Posmarować masą.
- Położyć piąty arkusz filo. Ułożyć na nim pozostałą połowę farszu szpinakowego. Przykryć drugą połówką arkusza filo. Posmarować masą jogurtową.
- Położyć szósty i siódmy arkusz filo, za każdym razem smarując kolejne warstwy masą jogurtową. Warto na samą górę zostawić więcej masy, bo ładniej się wtedy zapieka.
- Ciasto wstawić do piekarnika. Włączyć go na 180 stopni C i piec ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia, a potem włączyć grill na 2 minuty, by uzyskać ładniejsze przypieczenie góry ciasta.
- Podawać gorące, choć przyznam, że na zimno też świetnie smakuje 😋
-----
Podobne:
super wpis, chętnie skorzystam z przepisu <3
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńprzepis serdecznie polecam :)