W diecie wegetariańskiej lub wegańskiej szybkie przygotowanie obiadu bywa wyzwaniem. Gdy nie ma się ochoty na długie i mozolne gotowanie, bo pogoda tak piękna, że lepiej spędzić czas na dworze, z pomocą przychodzą różne półprodukty. U mnie w szafce na takie okazje mam zawsze schowane suche kotlety sojowe. Zapraszam na szybkie wegetariańskie danie bez glutenu 😋😊
Składniki (na 4 porcje):
opakowanie (100 g) suchych kotletów sojowych
300 g pieczarek
mała cebula
ok. 10 listków świeżego majeranku
pół szklanki przecieru pomidorowego
pół łyżeczki mielonego kminku
sól
pieprz
2 łyżki oleju
- Pieczarki oczyścić i pokroić według uznania.
- Pieczarki przerzucić na patelnię. Polać olejem.
- Smażyć do odparowania płynu.
- Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w piórka.
- Gdy płyn odparuje dodać kminek i przecier pomidorowy. Wlać szklankę wody.
- Na pieczarkach ułożyć kotlety sojowe. Całość posolić.
- Dusić całość do miękkości kotletów, które co jakiś czas trzeba przewrócić na drugą stronę i wkładać głębiej w płyn. W razie potrzeby dolewać wodę, bo kotlety sporo jej wchłoną, a część się odparuje.
- Na moment wyjąć kotlety sojowe na deskę i delikatnie roztłuc je młotkiem do mięsa. Wrzucić z powrotem do pieczarek.
- Pod koniec duszenia całość doprawić solą i pieprzem. Dorzucić pojedyncze listki świeżego majeranku.
- Podawać z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną i świeżymi ogórkami.
-----
Podobne:
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
dziękuję :)
Usuń