Jeśli ktoś rezygnuje ze słodyczy, ale tęskni za słodkim smakiem, może sięgać po sałatki i surówki z dodatkiem owoców. Dla mnie doskonałym zamiennikiem słodyczy jest słodkie i soczyste mango, które można teraz kupić w sklepach w przystępnej cenie. Mango świetnie się komponuje w potrawach słodkich i wytrawnych. Zdecydowanie polecam te drugie 😋
Składniki (na 2 porcje):
opakowanie fasoli mung lub kiełki z własnej uprawy (z całej torebki)
mango
chili
ciut kiełków brokuła, rzodkiewki lub gorczycy
łyżka oleju znad tahiny lub łyżeczka oleju sezamowego
łyżka oliwy
sól
limonka
- Do salaterki wsypać kiełki przepłukane (!) zimną i przegotowaną wodą.
- Mango odkroić od pestki, obrać i pokroić w grubą kostkę. Dodać do kiełków.
- Chili rozdrobnić według uznania. Dodać do salaterki.
- Do surówki dodać olej sezamowy, oliwę i sok z limonki.
- Całość posypać grubą solą. Wymieszać i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.