Przy okazji kwietniowej piekarni (jutro publikacja chleba z mąki z pszenicy durum) znalazłam w szafce nasiona babki płesznik. W ubiegłym roku zajadałam się koktajlami z nią lub wymiennie z chia. I dziś przyszła mi ochota na koktajl na bazie kaszy jaglanej, o której też dawno tu nie było.
Składniki (na ok. litr napoju):
"Mleko" jaglane
200 ml kaszy jaglanej
wrzątek
- Kaszę wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami.
- Do kaszy wlać 800 ml zimnej wody. Zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować do miękkości.
- Ciepłą kaszę zmiksować blenderem ręcznym lub kielichowym (można to zrobić dzień wcześniej, by rano dokończyć robienie "mleka").
- Kaszę przełożyć na gęste sito ustawione na misce lub garnku.
- Za pomocą sztywnej trzepaczki rózgowej przetrzeć kaszę przez sito, przelewając ją dwukrotnie wrzątkiem (w sumie ok. szklanki).
- Całość wymieszać i przelać do dzbanka.
- Podawać do picia jako "mleko" roślinne lub jako...
Koktajl jaglany (proporcje na szklankę)
"mleko" jaglane wykonane jak wyżej
łyżka nasion babki płesznik
plaster cytryny
łyżka miodu lub melasy/syropu klonowego
- Do szklanki z "mlekiem" jaglanym wsypać łyżkę nasion babki płesznik i łyżkę miodu. Wymieszać. Odstawić na ok. kwadrans.
- Koktajl podawać ze świeżo wyciśniętym sokiem z plastra cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.