O tym, że kiszonkami trzeba wzbogacać swoją dietę wie każdy świadomy człowiek. Ostatnio dość głośno jest o jedzeniu różnego rodzaju kiszonek, które oprócz zawartości witaminy C, mają też sporo innych minerałów i witamin. Ale wciąż niewielu ludzi wie, że kiszone warzywa pomagają w przyswajaniu wapnia, co istotne jest szczególnie dla kobiet, u których istnieje większe ryzyko zachorowania na osteoporozę (zrzeszotnienie kości). Dlatego u mnie dziś klasyczna surówka z kiszonej kapusty, którą charakteryzuje się kuchnia polska. Surówka świetnie pasuje do gorących dań z ryby, więc przy okazji Wielkiego Piątku i Wielkiej Soboty, gdy katolicy powstrzymują się od jedzenia mięsa, wydaje się być idealnym dodatkiem obiadowym.
Składniki (na 2 porcje):
ok. 250 g kapusty kiszonej
mała marchew lub pół dużej
mała cebula lub dwie szalotki
jabłko
2-3 łyżki oliwy
pieprz
- Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, jeśli jest zszatkowana na długie paski. Nie płukać!
- Marchew i cebulę (lub szalotki) obrać. Jabłko dobrze umyć, bo nie będziemy go obierać ze skórki (szkoda marnować cenny błonnik).
- Marchew i jabłko ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę (lub szalotki) pokroić w drobną kostkę.
- Warzywa oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
- Całość wymieszać. Podawać po ok. kwadransie od przygotowania - wtedy marchew nasiąknie oliwą i przyswoimy więcej witaminy A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.