Składniki (na tortownicę 26 cm):
1 kg truskawek
250 ml kaszy jaglanej
120 ml + 5 łyżek cukru
4 łyżki gęstej śmietany (użyłam 18 %)
3 + 2 łyżeczki żelatyny
- Truskawki wypłukać i pozbawić szypułek.
- Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami.
- Zalać kaszę podwójną ilością wodą (pół litra), zagotować, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować do miękkości kaszy, czyli do wchłonięcie i odparowania nadmiaru wody.
- Przykryć kaszę pokrywką i odstawić na ok. kwadrans.
- Truskawki rozdrobnić za pomocą blendera. Przelać je do garnka i mocno podgrzać, mieszając od czasu do czasu, by truskawki równomiernie się podgrzały i nie zagotowały (chodzi o to, by nie pojawiła się na nich piana).
- Przygotować tortownicę.
- Kaszę przełożyć do malaksera lub blendera kielichowego. Dodać do niej 150 ml gorącej pulpy truskawkowej, 120 ml (lub więcej, według uznania) cukru, 3 łyżeczki żelatyny i śmietanę. Całość zmiksować na jednolitą masę.
- Masę jaglano-truskawkową przełożyć do tortownicy. Rozprowadzić równomiernie i wyrównać powierzchnię. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Resztę ciepłych truskawek wymieszać z 5 łyżkami cukru i 2 łyżeczkami żelatyny. Mieszać tak długo, aż żelatyna i cukier się rozpuszczą.
- Masę truskawkową wylać na masę jaglano-truskawkową. Wyrównać powierzchnię. Odstawić do ostudzenia, a potem wstawić do lodówki na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.