poniedziałek, 14 października 2019

Kluski dyniowo-kokosowe

Obecny rok był bardzo sprzyjający dla wegetacji dyni. Nadszedł czas na jej wykorzystanie w mojej kuchni. Od dawna chodził mi po głowie pomysł na kluski, które można byłoby podać z sosem słodkim lub wytrawnym. Wczoraj padło na połączenie dyni i smaku kokosa, ale w zupełnie innym wydaniu w porównaniu z moim ulubionym kremem z dyni aromatyzowanym przyprawami Orientu. Zaczyna się czas koloru, który najbardziej lubię na talerzach! 😍




Składniki:

400 g upieczonej dyni odmiany Hokkaido
5 łyżek wiórków kokosowych
jajko
15 łyżek mąki uniwersalnej
sól

  1. Dynię ze skórą i łyżeczką soli zmiksować na pulpę.
  2. Do dyni wbić jajko, dodać wiórki kokosowe i 8 łyżek mąki. Wymieszać.
  3. Masę wyłożyć na blat posypany dwiema łyżkami mąki.
  4. Do masy dodać resztę mąki i szybko wyrobić.
  5. Podzielić na 4 części i każdą uformować w wałek o wysokości ok. 2-3 cm.
  6. W garnku zagotować wodę. Posolić.
  7. Wałki ciasta pokroić na kluski ostrym nożem co jakiś czas zanurzanym w mące.
  8. Kluski wrzucić na wrzątek (po wrzuceniu części ustawić palnik na większą moc). Gdy kluski zaczną wypływać na powierzchnię, zmniejszyć moc palnika i gotować ok minuty.
  9. Wodę z kluskami przelać na duży durszlak, przepłukać zimną wodą.

Do klusek można przygotować sos na słodko lub wytrawny. Ja je podałam w gęstej zupie pomidorowo-kokosowej.



Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część II



2 komentarze:

  1. Wow, z kokosem! Ale interesujące połączenie :), mniaaam. Dziękuję za dołączenie do dyniowatej akcji. Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.