Letnia susza spowodowała, że nasze dynie są dość suche i słabo nadają się do pieczenia. Ale za to świetnie sprawdzają się w jednogarnkowych, rozgrzewających daniach, które o tej porze roku zjadam z wielką ochotą. Ten wegański bigos, na który dziś zapraszam, jest bogaty w smaku dzięki dodatkowi wielu wschodnich przypraw.
dynia odmiany Hokkaido
2 średnie cebule
2 czerwone papryki
garść grzybów mun
garść shitake
pół łyżeczki mielonej kozieradki
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
pół łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
łyżeczka nasion kolendry
3 cm świeżego imbiru
płaska łyżeczka kurkumy
sól
olej do smażenia
- Z dyni usunąć pestki. Miąższ (razem ze skórą) pokroić na małe kawałki. Posypać połową łyżeczki soli.
- Cebule obrać i pokroić w piórka.
- Z papryk usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w drobną kostkę.
- W garnku zagotować około szklanki wody.
- Na patelni lekko podsmażyć dynię. Gdy zmięknie i nabierze koloru, przełożyć do garnka z wrzątkiem.
- Na patelni zeszklić cebulę. Przełożyć ją do garnka z dynią.
- W moździerzu zmłotkować pieprz czarny i kolendrę.
- Na patelni lekko podsmażyć starty imbir, kozieradkę, kurkumę, ostrą paprykę oraz pieprz z kolendrą. Przyprawy przełożyć do garnka z warzywami.
- Patelnię przepłukać wodą, zebrać z niej smak i przelać do garnka z warzywami.
- Na koniec na niewielkiej ilości oleju poddusić paprykę, a potem przełożyć ją do garnka z warzywami.
- Grzyby shitake i mun zalać wrzątkiem. Po 15 minutach grzyby pokroić i dodać do warzyw.
- Całość dusić jeszcze ok. 15 minut.
- Danie najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki się przegryzą.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.