Gdy słyszę od ludzi, że wypiek własnego chleba jest trudny i mogą sobie na niego pozwolić ludzie z dużą ilością wolnego czasu, zawsze oponuję. Mam dość wymagającą pracę z nienormowanym czasem. Często nie mam czasu na zrobienie zakupów i między innymi dlatego piekę pieczywo w domu od prawie 20 lat. Dziś zapraszam po przepis na łatwy chleb na zakwasie. Takie pieczywo z braku czasu piekłam najczęściej minionej jesieni. Chleb zarabiałam drewnianą łyżką rano, a piekłam po powrocie z pracy. Nie jest ani czaso, ani pracochłonny, bo wszystkie składniki tylko się miesza. Dodatki można dowolnie zmieniać w zależności od potrzeb i upodobań. Smak takiego pieczywa jest nieporównanie lepszy od tego sklepowego 😋😋😋 A do tego dom pachnie fantastycznie 😀😄
🍞50 g zakwasu pszennego
🍞150 g mąki pszennej lub orkiszowej typ 2000
🍞300 g mąki pszennej, chlebowej typ 650
🍞8-9 g soli
🍞duża garść pestek dyni
🍞łyżka nasion fenkułu
🍞woda (ile zabierze)
🥄Rano wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką.
🥄Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
🥄Wieczorem wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć go na 230 stopni C. i piec 15 minut (opcja pieczenia góra/dół).
🥄Potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C., zmienić funkcję na termoobieg i piec jeszcze 36 minut.
🥄Upieczony chleb powinien wydawać głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.
🥄Studzić na kratce.
-----
Podobne:
chleb "pleśniowiec" na zakwasie |
codzienny chleb na zakwasie z ziarnami |
wieloziarnisty chleb na zakwasie |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.