niedziela, 12 lutego 2017

Buraczki z chrzanem (ćwikła) do obiadu

Tym razem w przepisie nie podaję ilości składników. Gotujemy tyle buraków, na ile mamy ochotę, a potem doprawiamy do smaku wedle własnego gustu. W klasycznym przepisie wśród składników znajduje się cukier. Ja proponuję jego zdrowszy i dostępny w Polsce zamiennik.




Składniki:


buraki
tarty chrzan
słodkie jabłko
sok z cytryny
ewentualnie: sól i pieprz

  1. Buraki obrać, opłukać, a następnie zalać taką ilością wody, by jej powierzchnia znalazła się ok. 2 cm nad burakami (odparuje podczas gotowania i część buraków może zostać twardych).
  2. Buraki zagotować, a następnie zmniejszyć moc palnika i gotować do miękkości warzyw. Po ugotowaniu zostawić buraki pod przykryciem do ostygnięcia (temperatura musi spaść na tyle, by można było buraki trzymać bezpiecznie w rękach). Wody nie wylewać - można z niej przyrządzić barszczyk do picia.
  3. Buraki zetrzeć na tarce (ja stosuję tę o grubych oczkach w malakserze).
  4. Do buraków zetrzeć słodkie jabłko na tarce o zadziornych oczkach (jak na placki ziemniaczane).
  5. Całość doprawić do smaku tartym chrzanem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  6. Podawać na zimno lub po podgrzaniu.


Mam smaka na buraka
Smaczne a nie tuczy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.