niedziela, 21 maja 2017

Zupa - krem ze szparagami

Zawsze przygotowując szparagi, mam odruch zostawiania stwardniałych końcówek do późniejszego wykorzystania, bo szkoda ich wyrzucać. Zalegają w lodówce, aż sumienie podpowiada, że czas najwyższy coś z nimi zrobić. Tak było i tym razem. W rezultacie powstała pyszna i szybka zupa, a końcówki szparagów się nie zmarnowały.




Składniki (na 3 porcje):

stwardniałe końcówki szparagów (z całego pęczka)
kilka główek szparagów do dekoracji
2 ziemniaki
kawałek pora (ok. 10 cm)
ok. 6 cm chorizo lub boczek
łyżeczka suszonego lubczyku (lub gałązka świeżego)
pół łyżeczki mielonego kminku
sól, pieprz
łyżka oleju do smażenia

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  2. Szparagi obrać ze stwardniałej skórki. Dodać do ziemniaków.
  3. Do warzyw dolać tyle wody, by zakryła ona warzywa. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości.
  4. Po zagotowaniu wody ze szparagami dodać pora pokrojonego w grube talarki.
  5. W czasie gotowania warzyw usmażyć główki szparagów z chorizo (lub boczkiem) pokrojoną na talarki.
  6. Tuż przed wyłączeniem palnika pod zupą dodać do niej kminek, lubczyk i trochę soli. 
  7. Zupę z miękkimi warzywami zmiksować ręcznym blenderem.
  8. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem.
  9. Do gorącego kremu dodać posiekaną natkę pietruszki.
  10. Podawać zupę udekorowaną usmażoną chorizo (lub boczkiem) i główkami szparagów.


http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2017/05/daniepachnace-zioami-4-zaproszenie-do.html
Danie pachnące ziołami 4


4 komentarze:

  1. Bardzo smaczna zupa poza sporadycznymi włóknami w niej występującymi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby uniknąć tych włókien, kroję szparagi na mniejsze kawałki.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.