Do tej pory kotlety z cukinii robiłam według innego przepisu (klik!), tłukąc najpierw młotkiem jak kotlety schabowe. Po posmakowaniu cukinii według poniższego przepisu w hotelu w Brennej, będę pewnie przygotowywać je właśnie w ten sposób. Kotlety pysznie smakują i przygotowuje się je w kilka minut. Polecam!
Składniki:
młoda cukinia o średnicy ok. 7 cm (cukinia ze skórą i nieukształtowanymi pestkami)
sól
słodka papryka w proszku
suszony czosnek
jajko
bułka tarta
olej do smażenia
- Cukinię pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm.
- Plastry cukinii oprószyć z obu stron solą, papryką słodką i suszonym czosnkiem. Nie czekać, by cukinia przeszła smakiem przypraw, bo puści sok i będzie bardzo pryskać podczas smażenia.
- W miseczce rozbełtać jajko, na talerzyk wysypać bułkę tartą.
- Na patelni rozgrzać sporo oliwy.
- Cukinię obtaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.
- Podawać z sosem, pomidorami lub ulubioną surówką.
Tymi kotletami uraczyła nas właścicielka hotelu w Brennej. Po całym dniu chodzenia po okolicznych górach były niebem w gębie 😋
Widok z przełęczy Karkoszczonki |
W drodze z przełęczy Karkoszczonki na Klimczok |
Klimczok zdobyty! |
Jeśli masz ciekawy przepis przywieziony z podróży i chcesz się nim podzielić, zapraszam do udziału w akcji "Danie inspirowane podróżą". Szczegóły po kliknięciu na poniższy baner.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.