Jeśli po Świętach nie macie jeszcze dość jajek, to polecam wykonanie kotletów jajecznych z dodatkiem brokuła. To świetne bezmięsne i bezglutenowe rozwiązanie na szybki, pełnowartościowy i smaczny obiad.
Składniki (na 10 placków):
5 jajek ugotowanych na twardo
mały brokuł (ok. 250 g)
duże jajko
łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
pół łyżeczki mielonej kozieradki
sól
pieprz
olej do smażenia
- Brokuła podzielić na różyczki.
- Głąba ewentualnie obrać i pokroić na drobne kawałki.
- Brokuła w kawałkach wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości. Odcedzić, odstawić do ostudzenia.
- Jajka obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Jajka na twardo, kozieradkę i czosnek niedźwiedzi dodać do brokuła, dodać świeże jajko. Całość dokładnie wymieszać ręką.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Masę podzielić na 10 części. Każdą z nich uformować w okrągłe lub podłużne placki o grubości ok. 1 cm.
- Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
- Najlepiej smakują świeżo usmażone. Podałam je z ziemniakami i koperkiem oraz surówką z selera korzeniowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.